Genel Sorular — Bölüm 2 (Sorular 51–100)
Siyasi Sistem, Partiler, Seçimler & Hükümet Yapısı
Soru 51
Deutsch: Zu einem demokratischen Rechtsstaat gehört es nicht, dass …
Türkçe: Demokratik bir hukuk devletine şu ait değildir:
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Menschen sich kritisch über die Regierung äußern können. | insanların hükümet hakkında eleştirel görüş bildirebilmesi. |
| ○ | Bürger friedlich demonstrieren gehen dürfen. | vatandaşların barışçıl gösteri yapabilmesi. |
| ✅ | Menschen von einer Privatpolizei ohne Grund verhaftet werden. | insanların özel bir polis tarafından sebepsiz tutuklanması. |
| ○ | jemand ein Verbrechen begeht und deshalb verhaftet wird. | birinin suç işlediği için tutuklanması. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: insanların özel bir polis tarafından sebepsiz tutuklanması.
Soru 52
Deutsch: Was bedeutet "Volkssouveränität"? Alle Staatsgewalt geht vom …
Türkçe: 'Halk egemenliği' ne anlama gelir? Tüm devlet gücü …
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | Volke aus. | halktan gelir. |
| ○ | Bundestag aus. | Federal Meclis'ten gelir. |
| ○ | preußischen König aus. | Prusya kralından gelir. |
| ○ | Bundesverfassungsgericht aus. | Federal Anayasa Mahkemesi'nden gelir. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: halktan gelir.
Soru 53
Deutsch: Was bedeutet "Rechtsstaat" in Deutschland?
Türkçe: Almanya'da 'hukuk devleti' ne anlama gelir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Der Staat hat Recht. | Devlet haklıdır. |
| ○ | Es gibt nur rechte Parteien. | Sadece sağcı partiler vardır. |
| ○ | Die Bürgerinnen und Bürger entscheiden über Gesetze. | Vatandaşlar yasalara karar verir. |
| ✅ | Der Staat muss die Gesetze einhalten. | Devlet yasalara uymak zorundadır. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Devlet yasalara uymak zorundadır.
Soru 54
Deutsch: Was ist keine staatliche Gewalt in Deutschland?
Türkçe: Almanya'da hangisi bir devlet gücü değildir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Legislative | Yasama |
| ○ | Judikative | Yargı |
| ○ | Exekutive | Yürütme |
| ✅ | Direktive | Direktif |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Direktif
Soru 55
Deutsch: Was zeigt dieses Bild?

Türkçe: Bu resim neyi göstermektedir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | den Bundestagssitz in Berlin | Berlin'deki Federal Meclis binasını |
| ○ | das Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe | Karlsruhe'deki Federal Anayasa Mahkemesi'ni |
| ○ | das Bundesratsgebäude in Berlin | Berlin'deki Federal Konsey binasını |
| ○ | das Bundeskanzleramt in Berlin | Berlin'deki Federal Şansölyelik binasını |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Berlin'deki Federal Meclis binasını
Soru 56
Deutsch: Welches Amt gehört in Deutschland zur Gemeindeverwaltung?
Türkçe: Almanya'da hangi daire belediye yönetimine aittir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Pfarramt | Kilise dairesi |
| ✅ | Ordnungsamt | Düzen dairesi |
| ○ | Finanzamt | Vergi dairesi |
| ○ | Auswärtiges Amt | Dışişleri Bakanlığı |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Düzen dairesi
Soru 57
Deutsch: Wer wird meistens zum Präsidenten / zur Präsidentin des Deutschen Bundestages gewählt?
Türkçe: Almanya'da Federal Meclis Başkanı genellikle kim seçilir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | der / die älteste Abgeordnete im Parlament | parlamentodaki en yaşlı milletvekili |
| ○ | der Ministerpräsident / die Ministerpräsidentin des größten Bundeslandes | en büyük eyaletin başbakanı |
| ✅ | ein Abgeordneter / eine Abgeordnete der stärksten Fraktion | en güçlü grubun bir milletvekili |
| ○ | ein ehemaliger Bundeskanzler / eine ehemalige Bundeskanzlerin | eski bir şansölye |
📝 Açıklama: Doğru cevap: en güçlü grubun bir milletvekili
Soru 58
Deutsch: Wer ernennt in Deutschland die Minister / die Ministerinnen der Bundesregierung?
Türkçe: Almanya'da federal hükümetin bakanlarını kim atar?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | der Präsident / die Präsidentin des Bundesverfassungsgerichtes | Federal Anayasa Mahkemesi Başkanı |
| ✅ | der Bundespräsident / die Bundespräsidentin | Federal Cumhurbaşkanı |
| ○ | der Bundesratspräsident / die Bundesratspräsidentin | Federal Konsey Başkanı |
| ○ | der Bundestagspräsident / die Bundestagspräsidentin | Federal Meclis Başkanı |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Federal Cumhurbaşkanı
Soru 59
Deutsch: Vor wie vielen Jahren gab es erstmals eine jüdische Gemeinde auf dem Gebiet des heutigen Deutschlands?
Türkçe: Bugünkü Almanya topraklarında ilk Yahudi cemaati kaç yıl önce ortaya çıkmıştır?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | vor etwa 300 Jahren | yaklaşık 300 yıl önce |
| ○ | vor etwa 700 Jahren | yaklaşık 700 yıl önce |
| ○ | vor etwa 1150 Jahren | yaklaşık 1150 yıl önce |
| ✅ | vor etwa 1700 Jahren | yaklaşık 1700 yıl önce |
📝 Açıklama: Doğru cevap: yaklaşık 1700 yıl önce
Soru 60
Deutsch: In Deutschland gehören der Bundestag und der Bundesrat zur …
Türkçe: Almanya'da Federal Meclis ve Federal Konsey hangisine aittir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Exekutive. | Yürütme. |
| ✅ | Legislative. | Yasama. |
| ○ | Direktive. | Direktif. |
| ○ | Judikative. | Yargı. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Yasama.
Soru 61
Deutsch: Was bedeutet „Volkssouveränität“?
Türkçe: 'Halk egemenliği' ne anlama gelir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Der König / die Königin herrscht über das Volk. | Kral / kraliçe halk üzerinde hüküm sürer. |
| ○ | Das Bundesverfassungsgericht steht über der Verfassung. | Federal Anayasa Mahkemesi anayasanın üzerindedir. |
| ○ | Die Interessenverbände üben die Souveränität zusammen mit der Regierung aus. | Çıkar grupları egemenliği hükümetle birlikte kullanır. |
| ✅ | Die Staatsgewalt geht vom Volke aus. | Devlet gücü halktan gelir. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Devlet gücü halktan gelir.
Soru 62
Deutsch: Wenn das Parlament eines deutschen Bundeslandes gewählt wird, nennt man das …
Türkçe: Bir Alman eyaletinin parlamentosu seçildiğinde buna ne denir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Kommunalwahl. | Yerel seçim. |
| ✅ | Landtagswahl. | Eyalet meclisi seçimi. |
| ○ | Europawahl. | Avrupa seçimi. |
| ○ | Bundestagswahl. | Federal Meclis seçimi. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Eyalet meclisi seçimi.
Soru 63
Deutsch: Was gehört in Deutschland nicht zur Exekutive?
Türkçe: Almanya'da yürütmeye ait olmayan nedir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | die Polizei | Polis |
| ✅ | die Gerichte | Mahkemeler |
| ○ | das Finanzamt | Vergi dairesi |
| ○ | die Ministerien | Bakanlıklar |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Mahkemeler
Soru 64
Deutsch: Die Bundesrepublik Deutschland ist heute gegliedert in …
Türkçe: Almanya Federal Cumhuriyeti bugün … şeklinde yapılandırılmıştır.
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | vier Besatzungszonen. | dört işgal bölgesi. |
| ○ | einen Oststaat und einen Weststaat. | bir doğu devleti ve bir batı devleti. |
| ○ | 16 Kantone. | 16 kanton. |
| ✅ | Bund, Länder und Kommunen. | federasyon, eyaletler ve belediyeler. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: federasyon, eyaletler ve belediyeler.
Soru 65
Deutsch: Es gehört nicht zu den Aufgaben des Deutschen Bundestages, …
Türkçe: Almanya Federal Meclisi'nin görevlerinden biri değildir:
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Gesetze zu entwerfen. | yasa taslağı hazırlamak. |
| ○ | die Bundesregierung zu kontrollieren. | federal hükümeti denetlemek. |
| ○ | den Bundeskanzler / die Bundeskanzlerin zu wählen. | federal şansölyeyi seçmek. |
| ✅ | das Bundeskabinett zu bilden. | federal kabineyi oluşturmak. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: federal kabineyi oluşturmak.
Soru 66
Deutsch: Welche Städte haben die größten jüdischen Gemeinden in Deutschland?
Türkçe: Almanya'da en büyük Yahudi cemaatleri hangi şehirlerdedir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | Berlin und München | Berlin ve Münih |
| ○ | Hamburg und Essen | Hamburg ve Essen |
| ○ | Nürnberg und Stuttgart | Nürnberg ve Stuttgart |
| ○ | Worms und Speyer | Worms ve Speyer |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Berlin ve Münih
Soru 67
Deutsch: Was ist in Deutschland vor allem eine Aufgabe der Bundesländer?
Türkçe: Almanya'da öncelikle eyaletlerin görevi nedir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Verteidigungspolitik | Savunma politikası |
| ○ | Außenpolitik | Dışişleri politikası |
| ○ | Wirtschaftspolitik | Ekonomi politikası |
| ✅ | Schulpolitik | Okul politikası |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Okul politikası
Soru 68
Deutsch: Warum kontrolliert der Staat in Deutschland das Schulwesen?
Türkçe: Almanya'da devlet neden okul sistemini denetler?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | weil es in Deutschland nur staatliche Schulen gibt | çünkü Almanya'da sadece devlet okulları vardır |
| ○ | weil alle Schüler und Schülerinnen einen Schulabschluss haben müssen | çünkü tüm öğrencilerin bir okul diploması olması gerekir |
| ○ | weil es in den Bundesländern verschiedene Schulen gibt | çünkü eyaletlerde farklı okullar vardır |
| ✅ | weil es nach dem Grundgesetz seine Aufgabe ist | çünkü Temel Yasa'ya göre bu onun görevidir |
📝 Açıklama: Doğru cevap: çünkü Temel Yasa'ya göre bu onun görevidir
Soru 69
Deutsch: Die Bundesrepublik Deutschland hat einen dreistufigen Verwaltungsaufbau. Wie heißt die unterste politische Stufe?
Türkçe: Almanya Federal Cumhuriyeti'nin üç aşamalı bir yönetim yapısı vardır. En alt siyasi aşamaya ne denir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Stadträte | Şehir meclisleri |
| ○ | Landräte | İlçe başkanları |
| ✅ | Gemeinden | Belediyeler |
| ○ | Bezirksämter | Bölge daireleri |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Belediyeler
Soru 70
Deutsch: Der deutsche Bundespräsident Gustav Heinemann gibt Helmut Schmidt 1974 die Ernennungsurkunde zum deutschen Bundeskanzler. Was gehört zu den Aufgaben des deutschen Bundespräsidenten / der deutschen Bundespräsidentin?

Türkçe: Alman Federal Cumhurbaşkanı Gustav Heinemann, 1974'te Helmut Schmidt'e Federal Şansölye atama belgesini veriyor. Alman Federal Cumhurbaşkanı'nın görevlerinden biri nedir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Er / Sie führt die Regierungsgeschäfte. | Hükümet işlerini yürütür. |
| ○ | Er / Sie kontrolliert die Regierungspartei. | İktidar partisini denetler. |
| ○ | Er / Sie wählt die Minister / Ministerinnen aus. | Bakanları seçer. |
| ✅ | Er / Sie schlägt den Kanzler / die Kanzlerin zur Wahl vor. | Şansölye adayını seçim için önerir. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Şansölye adayını seçim için önerir.
Soru 71
Deutsch: Wo hält sich der deutsche Bundeskanzler / die deutsche Bundeskanzlerin am häufigsten auf? Am häufigsten ist er / sie …
Türkçe: Alman Federal Şansölyesi en sık nerede bulunur?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | in Bonn, weil sich dort das Bundeskanzleramt und der Bundestag befinden. | Bonn'da, çünkü orada Federal Şansölyelik ve Federal Meclis bulunur. |
| ✅ | in Berlin, weil sich dort das Bundeskanzleramt und der Bundestag befinden. | Berlin'de, çünkü orada Federal Şansölyelik ve Federal Meclis bulunur. |
| ○ | auf Schloss Meseberg, dem Gästehaus der Bundesregierung, um Staatsgäste zu empfangen. | Devlet konuklarını ağırlamak için hükümetin misafirhanesi olan Meseberg Şatosu'nda. |
| ○ | auf Schloss Bellevue, dem Amtssitz des Bundespräsidenten / der Bundespräsidentin, um Staatsgäste zu empfangen. | Devlet konuklarını ağırlamak için cumhurbaşkanının resmi ikametgahı olan Bellevue Şatosu'nda. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Berlin'de, çünkü orada Federal Şansölyelik ve Federal Meclis bulunur.
Soru 72
Deutsch: Wie heißt der jetzige Bundeskanzler / die jetzige Bundeskanzlerin von Deutschland?
Türkçe: Almanya'nın şu anki Federal Şansölyesi kimdir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Gerhard Schröder | Gerhard Schröder |
| ○ | Angela Merkel | Angela Merkel |
| ○ | Ursula von der Leyen | Ursula von der Leyen |
| ✅ | Friedrich Merz | Friedrich Merz |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Friedrich Merz
Soru 73
Deutsch: Die beiden größten Fraktionen im Deutschen Bundestag heißen zurzeit …
Türkçe: Alman Federal Meclisi'ndeki en büyük iki grup şu anda hangileridir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | CDU/CSU und AfD. | CDU/CSU ve AfD. |
| ○ | Die Linke und Bündnis 90/Die Grünen. | Die Linke ve Bündnis 90/Die Grünen. |
| ○ | Bündnis 90/Die Grünen und SPD. | Bündnis 90/Die Grünen ve SPD. |
| ○ | Die Linke und CDU/CSU. | Die Linke ve CDU/CSU. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: CDU/CSU ve AfD.
Soru 74
Deutsch: Wie heißt das Parlament für ganz Deutschland?
Türkçe: Tüm Almanya için parlamentoya ne denir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Bundesversammlung | Federal Meclis (Bundesversammlung) |
| ○ | Volkskammer | Halk Meclisi (Volkskammer) |
| ✅ | Bundestag | Federal Meclis (Bundestag) |
| ○ | Bundesgerichtshof | Federal Yüksek Mahkeme |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Federal Meclis (Bundestag)
Soru 75
Deutsch: Wie heißt Deutschlands heutiges Staatsoberhaupt?
Türkçe: Almanya'nın şu anki devlet başkanı kimdir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | Frank-Walter Steinmeier | Frank-Walter Steinmeier |
| ○ | Bärbel Bas | Bärbel Bas |
| ○ | Bodo Ramelow | Bodo Ramelow |
| ○ | Joachim Gauck | Joachim Gauck |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Frank-Walter Steinmeier
Soru 76
Deutsch: Was bedeutet die Abkürzung CDU in Deutschland?
Türkçe: Almanya'da CDU kısaltması ne anlama gelir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Christliche Deutsche Union | Hristiyan Alman Birliği |
| ○ | Club Deutscher Unternehmer | Alman Girişimciler Kulübü |
| ○ | Christlicher Deutscher Umweltschutz | Hristiyan Alman Çevre Koruma |
| ✅ | Christlich Demokratische Union | Hristiyan Demokrat Birlik |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Hristiyan Demokrat Birlik
Soru 77
Deutsch: Was ist die Bundeswehr?
Türkçe: Bundeswehr nedir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | die deutsche Polizei | Alman polisi |
| ○ | ein deutscher Hafen | Alman limanı |
| ○ | eine deutsche Bürgerinitiative | Alman vatandaş girişimi |
| ✅ | die deutsche Armee | Alman ordusu |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Alman ordusu
Soru 78
Deutsch: Was bedeutet die Abkürzung SPD?
Türkçe: SPD kısaltması ne anlama gelir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Sozialistische Partei Deutschlands | Almanya Sosyalist Partisi |
| ○ | Sozialpolitische Partei Deutschlands | Almanya Sosyal Politika Partisi |
| ✅ | Sozialdemokratische Partei Deutschlands | Almanya Sosyal Demokrat Partisi |
| ○ | Sozialgerechte Partei Deutschlands | Almanya Sosyal Adalet Partisi |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Almanya Sosyal Demokrat Partisi
Soru 79
Deutsch: Was bedeutet die Abkürzung FDP in Deutschland?
Türkçe: Almanya'da FDP kısaltması ne anlama gelir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Friedliche Demonstrative Partei | Barışçıl Gösteri Partisi |
| ○ | Freie Deutschland Partei | Özgür Almanya Partisi |
| ○ | Führende Demokratische Partei | Önder Demokrat Parti |
| ✅ | Freie Demokratische Partei | Özgür Demokrat Parti |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Özgür Demokrat Parti
Soru 80
Deutsch: Welches Gericht in Deutschland ist zuständig für die Auslegung des Grundgesetzes?
Türkçe: Almanya'da Temel Yasa'yı yorumlamaktan hangi mahkeme sorumludur?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Oberlandesgericht | Eyalet Yüksek Mahkemesi |
| ○ | Amtsgericht | Sulh Mahkemesi |
| ✅ | Bundesverfassungsgericht | Federal Anayasa Mahkemesi |
| ○ | Verwaltungsgericht | İdare Mahkemesi |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Federal Anayasa Mahkemesi
Soru 81
Deutsch: Wer wählt den Bundeskanzler / die Bundeskanzlerin in Deutschland?
Türkçe: Almanya'da Federal Şansölyeyi kim seçer?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | der Bundesrat | Federal Konsey |
| ○ | die Bundesversammlung | Federal Toplantı |
| ○ | das Volk | Halk |
| ✅ | der Bundestag | Federal Meclis |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Federal Meclis
Soru 82
Deutsch: Wer leitet das deutsche Bundeskabinett?
Türkçe: Alman federal kabinesine kim başkanlık eder?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | der Bundestagspräsident / die Bundestagspräsidentin | Federal Meclis Başkanı |
| ○ | der Bundespräsident / die Bundespräsidentin | Federal Cumhurbaşkanı |
| ✅ | der Bundeskanzler / die Bundeskanzlerin | Federal Şansölye |
| ○ | der Bundesratspräsident / die Bundesratspräsidentin | Federal Konsey Başkanı |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Federal Şansölye
Soru 83
Deutsch: Wer wählt den deutschen Bundeskanzler / die deutsche Bundeskanzlerin?
Türkçe: Alman Federal Şansölyesini kim seçer?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | das Volk | Halk |
| ○ | die Bundesversammlung | Federal Toplantı |
| ✅ | der Bundestag | Federal Meclis |
| ○ | die Bundesregierung | Federal Hükümet |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Federal Meclis
Soru 84
Deutsch: Welche Hauptaufgabe hat der deutsche Bundespräsident / die deutsche Bundespräsidentin? Er / Sie …
Türkçe: Alman Federal Cumhurbaşkanı'nın en önemli görevi nedir? O …
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | regiert das Land. | ülkeyi yönetir. |
| ○ | entwirft die Gesetze. | yasaları hazırlar. |
| ✅ | repräsentiert das Land. | ülkeyi temsil eder. |
| ○ | überwacht die Einhaltung der Gesetze. | yasalara uyulmasını denetler. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: ülkeyi temsil eder.
Soru 85
Deutsch: Wer bildet den deutschen Bundesrat?
Türkçe: Alman Federal Konseyi'ni kimler oluşturur?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | die Abgeordneten des Bundestages | Federal Meclis milletvekilleri |
| ○ | die Minister und Ministerinnen der Bundesregierung | Federal hükümetin bakanları |
| ✅ | die Regierungsvertreter der Bundesländer | Eyaletlerin hükümet temsilcileri |
| ○ | die Parteimitglieder | Parti üyeleri |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Eyaletlerin hükümet temsilcileri
Soru 86
Deutsch: Wer wählt in Deutschland den Bundespräsidenten / die Bundespräsidentin?
Türkçe: Almanya'da Federal Cumhurbaşkanını kim seçer?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | die Bundesversammlung | Federal Toplantı |
| ○ | der Bundesrat | Federal Konsey |
| ○ | das Bundesparlament | Federal Parlamento |
| ○ | das Bundesverfassungsgericht | Federal Anayasa Mahkemesi |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Federal Toplantı
Soru 87
Deutsch: Wer ist das Staatsoberhaupt der Bundesrepublik Deutschland?
Türkçe: Almanya Federal Cumhuriyeti'nin devlet başkanı kimdir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | der Bundeskanzler / die Bundeskanzlerin | Federal Şansölye |
| ✅ | der Bundespräsident / die Bundespräsidentin | Federal Cumhurbaşkanı |
| ○ | der Bundesratspräsident / die Bundesratspräsidentin | Federal Konsey Başkanı |
| ○ | der Bundestagspräsident / die Bundestagspräsidentin | Federal Meclis Başkanı |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Federal Cumhurbaşkanı
Soru 88
Deutsch: Die parlamentarische Opposition im Deutschen Bundestag …
Türkçe: Alman Federal Meclisi'ndeki parlamento muhalefeti …
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | kontrolliert die Regierung. | hükümeti denetler. |
| ○ | entscheidet, wer Bundesminister / Bundesministerin wird. | kimin federal bakan olacağına karar verir. |
| ○ | bestimmt, wer im Bundesrat sitzt. | Federal Konsey'de kimin oturacağını belirler. |
| ○ | schlägt die Regierungschefs / Regierungschefinnen der Länder vor. | eyaletlerin hükümet başkanlarını önerir. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: hükümeti denetler.
Soru 89
Deutsch: Wie nennt man in Deutschland die Vereinigung von Abgeordneten einer Partei im Parlament?
Türkçe: Almanya'da bir partinin parlamentodaki milletvekillerinin birliğine ne denir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Verband | Birlik (Verband) |
| ○ | Ältestenrat | İhtiyarlar Kurulu |
| ✅ | Fraktion | Grup (Fraktion) |
| ○ | Opposition | Muhalefet |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Grup (Fraktion)
Soru 90
Deutsch: Die deutschen Bundesländer wirken an der Gesetzgebung des Bundes mit durch …
Türkçe: Alman eyaletleri federal yasama sürecine … aracılığıyla katılır.
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | den Bundesrat. | Federal Konsey. |
| ○ | die Bundesversammlung. | Federal Toplantı. |
| ○ | den Bundestag. | Federal Meclis. |
| ○ | die Bundesregierung. | Federal Hükümet. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Federal Konsey.
Soru 91
Deutsch: In Deutschland kann ein Regierungswechsel in einem Bundesland Auswirkungen auf die Bundespolitik haben. Das Regieren wird …
Türkçe: Almanya'da bir eyalette hükümet değişikliği federal politikayı etkileyebilir. Yönetmek …
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | schwieriger, wenn sich dadurch die Mehrheit im Bundestag ändert. | Federal Meclis'teki çoğunluk değişirse zorlaşır. |
| ○ | leichter, wenn dadurch neue Parteien in den Bundesrat kommen. | Federal Konsey'e yeni partiler girerse kolaylaşır. |
| ✅ | schwieriger, wenn dadurch die Mehrheit im Bundesrat verändert wird. | Federal Konsey'deki çoğunluk değişirse zorlaşır. |
| ○ | leichter, wenn es sich um ein reiches Bundesland handelt. | zengin bir eyalet söz konusuysa kolaylaşır. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Federal Konsey'deki çoğunluk değişirse zorlaşır.
Soru 92
Deutsch: Was bedeutet die Abkürzung CSU in Deutschland?
Türkçe: Almanya'da CSU kısaltması ne anlama gelir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Christlich Sichere Union | Hristiyan Güvenli Birlik |
| ○ | Christlich Süddeutsche Union | Hristiyan Güney Alman Birliği |
| ○ | Christlich Sozialer Unternehmerverband | Hristiyan Sosyal Girişimciler Derneği |
| ✅ | Christlich Soziale Union | Hristiyan Sosyal Birlik |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Hristiyan Sosyal Birlik
Soru 93
Deutsch: Je mehr „Zweitstimmen“ eine Partei bei einer Bundestagswahl bekommt, desto …
Türkçe: Bir parti Federal Meclis seçiminde ne kadar çok 'ikinci oy' alırsa …
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | mehr Sitze erhält die Partei im Parlament. | parti parlamentoda o kadar çok sandalye kazanır. |
| ○ | weniger Erststimmen kann sie haben. | o kadar az birinci oy alabilir. |
| ○ | mehr Direktkandidaten der Partei ziehen ins Parlament ein. | partinin o kadar çok doğrudan adayı parlamentoya girer. |
| ○ | größer ist das Risiko, eine Koalition bilden zu müssen. | koalisyon kurma riski o kadar artar. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: parti parlamentoda o kadar çok sandalye kazanır.
Soru 94
Deutsch: Ab welchem Alter darf man in Deutschland an der Wahl zum Deutschen Bundestag teilnehmen?
Türkçe: Almanya'da Federal Meclis seçimine kaç yaşından itibaren katılabilirsiniz?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | 16 | 16 |
| ✅ | 18 | 18 |
| ○ | 21 | 21 |
| ○ | 23 | 23 |
📝 Açıklama: Doğru cevap: 18
Soru 95
Deutsch: Was gilt für die meisten Kinder in Deutschland?
Türkçe: Almanya'daki çoğu çocuk için ne geçerlidir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Wahlpflicht | Oy kullanma zorunluluğu |
| ✅ | Schulpflicht | Okula gitme zorunluluğu |
| ○ | Schweigepflicht | Sessiz kalma zorunluluğu |
| ○ | Religionspflicht | Din eğitimi zorunluluğu |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Okula gitme zorunluluğu
Soru 96
Deutsch: Wie kann jemand, der den Holocaust leugnet, bestraft werden?
Türkçe: Holokost'u inkâr eden biri nasıl cezalandırılabilir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Kürzung sozialer Leistungen | Sosyal yardımların kesilmesi |
| ○ | bis zu 100 Sozialstunden | 100 saate kadar sosyal hizmet |
| ○ | gar nicht, Holocaustleugnung ist erlaubt | hiçbir şekilde, Holokost inkârı serbesttir |
| ✅ | mit Freiheitsstrafe bis zu fünf Jahren oder mit Geldstrafe | beş yıla kadar hapis veya para cezası |
📝 Açıklama: Doğru cevap: beş yıla kadar hapis veya para cezası
Soru 97
Deutsch: Was bezahlt man in Deutschland automatisch, wenn man fest angestellt ist?
Türkçe: Almanya'da tam zamanlı çalışan biri otomatik olarak ne öder?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | Sozialversicherung | Sosyal sigorta |
| ○ | Sozialhilfe | Sosyal yardım |
| ○ | Kindergeld | Çocuk parası |
| ○ | Wohngeld | Konut yardımı |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Sosyal sigorta
Soru 98
Deutsch: Wenn Abgeordnete im Deutschen Bundestag ihre Fraktion wechseln, ...
Türkçe: Alman Federal Meclisi'ndeki milletvekilleri grup değiştirdiğinde …
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | kann die Regierung ihre Mehrheit verlieren. | hükümet çoğunluğunu kaybedebilir. |
| ○ | dürfen sie nicht mehr an den Sitzungen des Parlaments teilnehmen. | artık parlamento oturumlarına katılamazlar. |
| ○ | muss der Bundespräsident / die Bundespräsidentin zuvor sein / ihr Einverständnis geben. | önce Federal Cumhurbaşkanı'nın onayı gerekir. |
| ○ | dürfen die Wähler / Wählerinnen dieser Abgeordneten noch einmal wählen. | bu milletvekillerinin seçmenleri yeniden oy kullanabilir. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: hükümet çoğunluğunu kaybedebilir.
Soru 99
Deutsch: Wer bezahlt in Deutschland die Sozialversicherungen?
Türkçe: Almanya'da sosyal sigortaları kim öder?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | Arbeitgeber / Arbeitgeberinnen und Arbeitnehmer / Arbeitnehmerinnen | İşverenler ve çalışanlar |
| ○ | nur Arbeitnehmer / Arbeitnehmerinnen | Sadece çalışanlar |
| ○ | alle Staatsangehörigen | Tüm vatandaşlar |
| ○ | nur Arbeitgeber / Arbeitgeberinnen | Sadece işverenler |
📝 Açıklama: Doğru cevap: İşverenler ve çalışanlar
Soru 100
Deutsch: Was gehört nicht zur gesetzlichen Sozialversicherung?
Türkçe: Yasal sosyal sigortaya ait olmayan nedir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | die gesetzliche Rentenversicherung | Yasal emeklilik sigortası |
| ✅ | die Lebensversicherung | Hayat sigortası |
| ○ | die Arbeitslosenversicherung | İşsizlik sigortası |
| ○ | die Pflegeversicherung | Bakım sigortası |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Hayat sigortası