Genel Sorular — Bölüm 3 (Sorular 101–150)
Hukuk Sistemi, Hükümet, AB & Vatandaşlık Hayatı
Soru 101
Deutsch: Gewerkschaften sind Interessenverbände der …
Türkçe: Sendikalar … çıkar birlikleridir.
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Jugendlichen. | gençlerin |
| ✅ | Arbeitnehmer und Arbeitnehmerinnen. | çalışanların |
| ○ | Rentner und Rentnerinnen. | emeklilerin |
| ○ | Arbeitgeber und Arbeitgeberinnen. | işverenlerin |
📝 Açıklama: Doğru cevap: çalışanların
Soru 102
Deutsch: Womit kann man in der Bundesrepublik Deutschland geehrt werden, wenn man auf politischem, wirtschaftlichem, kulturellem, geistigem oder sozialem Gebiet eine besondere Leistung erbracht hat? Mit dem …
Türkçe: Siyasi, ekonomik, kültürel, entelektüel veya sosyal alanda özel bir başarı gösteren biri Almanya Federal Cumhuriyeti'nde neyle onurlandırılabilir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Bundesadler. | Federal Kartal nişanı |
| ✅ | Bundesverdienstkreuz. | Federal Liyakat Nişanı |
| ○ | Vaterländischen Verdienstorden. | Vatan Liyakat Nişanı |
| ○ | Ehrentitel „Held der Deutschen Demokratischen Republik". | 'Alman Demokratik Cumhuriyeti Kahramanı' onur unvanı |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Federal Liyakat Nişanı
Soru 103
Deutsch: Was wird in Deutschland als „Ampelkoalition“ bezeichnet? Die Zusammenarbeit …
Türkçe: Almanya'da 'trafik ışığı koalisyonu' ne anlama gelir? … iş birliği.
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | der Bundestagsfraktionen von CDU und CSU | CDU ve CSU Federal Meclis gruplarının |
| ✅ | von SPD, FDP und Bündnis 90/Die Grünen in einer Regierung | SPD, FDP ve Bündnis 90/Die Grünen'in bir hükümette |
| ○ | von CSU, Die Linke und Bündnis 90/Die Grünen in einer Regierung | CSU, Die Linke ve Bündnis 90/Die Grünen'in bir hükümette |
| ○ | der Bundestagsfraktionen von CDU und SPD | CDU ve SPD Federal Meclis gruplarının |
📝 Açıklama: Doğru cevap: SPD, FDP ve Bündnis 90/Die Grünen'in bir hükümette
Soru 104
Deutsch: Eine Frau in Deutschland verliert ihre Arbeit. Was darf nicht der Grund für diese Entlassung sein?
Türkçe: Almanya'da bir kadın işini kaybediyor. Bu işten çıkarmanın nedeni ne olamaz?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Die Frau ist lange krank und arbeitsunfähig. | Kadın uzun süredir hasta ve çalışamıyor. |
| ○ | Die Frau kam oft zu spät zur Arbeit. | Kadın işe sık sık geç kaldı. |
| ○ | Die Frau erledigt private Sachen während der Arbeitszeit. | Kadın çalışma saatlerinde özel işlerini hallediyor. |
| ✅ | Die Frau bekommt ein Kind und ihr Chef weiß das. | Kadın çocuk sahibi oluyor ve patronu bunu biliyor. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Kadın çocuk sahibi oluyor ve patronu bunu biliyor.
Soru 105
Deutsch: Was ist eine Aufgabe von Wahlhelfern / Wahlhelferinnen in Deutschland?
Türkçe: Almanya'da seçim görevlilerinin bir görevi nedir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Sie helfen alten Menschen bei der Stimmabgabe in der Wahlkabine. | Yaşlılara oy verme kabininde yardım ederler. |
| ○ | Sie schreiben die Wahlbenachrichtigungen vor der Wahl. | Seçimden önce seçim bildirimlerini yazarlar. |
| ○ | Sie geben Zwischenergebnisse an die Medien weiter. | Ara sonuçları medyaya iletirler. |
| ✅ | Sie zählen die Stimmen nach dem Ende der Wahl. | Seçim sona erdikten sonra oyları sayarlar. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Seçim sona erdikten sonra oyları sayarlar.
Soru 106
Deutsch: In Deutschland helfen ehrenamtliche Wahlhelfer und Wahlhelferinnen bei den Wahlen. Was ist eine Aufgabe von Wahlhelfern / Wahlhelferinnen?
Türkçe: Almanya'da gönüllü seçim görevlileri seçimlerde yardımcı olur. Bir seçim görevlisinin görevi nedir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Sie helfen Kindern und alten Menschen beim Wählen. | Çocuklara ve yaşlılara oy kullanmada yardım ederler. |
| ○ | Sie schreiben Karten und Briefe mit der Angabe des Wahllokals. | Seçim yerini belirten kartlar ve mektuplar yazarlar. |
| ○ | Sie geben Zwischenergebnisse an Journalisten weiter. | Ara sonuçları gazetecilere iletirler. |
| ✅ | Sie zählen die Stimmen nach dem Ende der Wahl. | Seçim sona erdikten sonra oyları sayarlar. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Seçim sona erdikten sonra oyları sayarlar.
Soru 107
Deutsch: Für wie viele Jahre wird der Bundestag in Deutschland gewählt?
Türkçe: Almanya'da Federal Meclis kaç yıllığına seçilir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | 2 Jahre | 2 yıl |
| ✅ | 4 Jahre | 4 yıl |
| ○ | 6 Jahre | 6 yıl |
| ○ | 8 Jahre | 8 yıl |
📝 Açıklama: Doğru cevap: 4 yıl
Soru 108
Deutsch: Bei einer Bundestagswahl in Deutschland darf jeder wählen, der …
Türkçe: Almanya'da Federal Meclis seçiminde şu kişiler oy kullanabilir:
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | in der Bundesrepublik Deutschland wohnt und wählen möchte. | Almanya'da yaşayan ve oy kullanmak isteyen herkes. |
| ✅ | Bürger / Bürgerin der Bundesrepublik Deutschland ist und mindestens 18 Jahre alt ist. | Almanya Federal Cumhuriyeti vatandaşı olan ve en az 18 yaşında olan herkes. |
| ○ | seit mindestens 3 Jahren in der Bundesrepublik Deutschland lebt. | en az 3 yıldır Almanya'da yaşayan herkes. |
| ○ | Bürger / Bürgerin der Bundesrepublik Deutschland ist und mindestens 21 Jahre alt ist. | Almanya Federal Cumhuriyeti vatandaşı olan ve en az 21 yaşında olan herkes. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Almanya Federal Cumhuriyeti vatandaşı olan ve en az 18 yaşında olan herkes.
Soru 109
Deutsch: Wie oft gibt es normalerweise Bundestagswahlen in Deutschland?
Türkçe: Almanya'da normalde Federal Meclis seçimleri ne sıklıkla yapılır?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | alle drei Jahre | her üç yılda bir |
| ✅ | alle vier Jahre | her dört yılda bir |
| ○ | alle fünf Jahre | her beş yılda bir |
| ○ | alle sechs Jahre | her altı yılda bir |
📝 Açıklama: Doğru cevap: her dört yılda bir
Soru 110
Deutsch: Für wie viele Jahre wird der Bundestag in Deutschland gewählt?
Türkçe: Almanya'da Federal Meclis kaç yıllığına seçilir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | 2 Jahre | 2 yıl |
| ○ | 3 Jahre | 3 yıl |
| ✅ | 4 Jahre | 4 yıl |
| ○ | 5 Jahre | 5 yıl |
📝 Açıklama: Doğru cevap: 4 yıl
Soru 111
Deutsch: Welche Handlungen mit Bezug auf den Staat Israel sind in Deutschland verboten?
Türkçe: İsrail devletiyle ilgili hangi eylemler Almanya'da yasaktır?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | die Politik Israels öffentlich kritisieren | İsrail'in politikasını açıkça eleştirmek |
| ○ | das Aufhängen einer israelischen Flagge auf dem Privatgrundstück | özel mülkte İsrail bayrağı asmak |
| ○ | eine Diskussion über die Politik Israels | İsrail politikası hakkında tartışma |
| ✅ | der öffentliche Aufruf zur Vernichtung Israels | İsrail'in yok edilmesi için kamuoyunda çağrıda bulunmak |
📝 Açıklama: Doğru cevap: İsrail'in yok edilmesi için kamuoyunda çağrıda bulunmak
Soru 112
Deutsch: Die Wahlen in Deutschland sind …
Türkçe: Almanya'da seçimler …
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | speziell. | özeldir. |
| ✅ | geheim. | gizlidir. |
| ○ | berufsbezogen. | mesleğe bağlıdır. |
| ○ | geschlechtsabhängig. | cinsiyete bağlıdır. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: gizlidir.
Soru 113
Deutsch: Wahlen in Deutschland gewinnt die Partei, die …
Türkçe: Almanya'daki seçimleri şu parti kazanır:
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | die meisten Stimmen bekommt. | en çok oyu alan parti. |
| ○ | die meisten Männer mehrheitlich gewählt haben. | erkeklerin çoğunluğunun oy verdiği parti. |
| ○ | die meisten Stimmen bei den Arbeitern / Arbeiterinnen bekommen hat. | işçiler arasında en çok oy alan parti. |
| ○ | die meisten Erststimmen für ihren Kanzlerkandidaten / ihre Kanzlerkandidatin erhalten hat. | şansölye adayı için en çok birinci oyu alan parti. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: en çok oyu alan parti.
Soru 114
Deutsch: An demokratischen Wahlen in Deutschland teilzunehmen ist …
Türkçe: Almanya'da demokratik seçimlere katılmak …
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | eine Pflicht. | bir zorunluluktur. |
| ✅ | ein Recht. | bir haktır. |
| ○ | ein Zwang. | bir baskıdır. |
| ○ | eine Last. | bir yüktür. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: bir haktır.
Soru 115
Deutsch: Was bedeutet „aktives Wahlrecht" in Deutschland?
Türkçe: Almanya'da 'aktif oy hakkı' ne anlama gelir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Man kann gewählt werden. | Kişi seçilebilir. |
| ○ | Man muss wählen gehen. | Kişi oy kullanmaya gitmek zorundadır. |
| ✅ | Man kann wählen. | Kişi oy kullanabilir. |
| ○ | Man muss zur Auszählung der Stimmen gehen. | Kişi oy sayımına gitmek zorundadır. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Kişi oy kullanabilir.
Soru 116
Deutsch: Wenn Sie bei einer Bundestagswahl in Deutschland wählen dürfen, heißt das …
Türkçe: Almanya'da Federal Meclis seçiminde oy kullanabiliyorsanız, bu şu anlama gelir:
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | aktive Wahlkampagne. | aktif seçim kampanyası |
| ○ | aktives Wahlverfahren. | aktif seçim prosedürü |
| ○ | aktiver Wahlkampf. | aktif seçim mücadelesi |
| ✅ | aktives Wahlrecht. | aktif oy hakkı |
📝 Açıklama: Doğru cevap: aktif oy hakkı
Soru 117
Deutsch: Wie viel Prozent der Zweitstimmen müssen Parteien mindestens bekommen, um in den Deutschen Bundestag gewählt zu werden?
Türkçe: Partilerin Alman Federal Meclisi'ne girebilmesi için en az yüzde kaç ikinci oy alması gerekir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | 3 % | %3 |
| ○ | 4 % | %4 |
| ✅ | 5 % | %5 |
| ○ | 6 % | %6 |
📝 Açıklama: Doğru cevap: %5
Soru 118
Deutsch: Wer darf bei den rund 40 jüdischen Makkabi-Sportvereinen Mitglied werden?
Türkçe: Yaklaşık 40 Yahudi Makkabi spor kulübüne kimler üye olabilir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | nur Deutsche | sadece Almanlar |
| ○ | nur Israelis | sadece İsrailliler |
| ○ | nur religiöse Menschen | sadece dindar insanlar |
| ✅ | alle Menschen | herkes |
📝 Açıklama: Doğru cevap: herkes
Soru 119
Deutsch: Wahlen in Deutschland sind frei. Was bedeutet das?
Türkçe: Almanya'da seçimler serbesttir. Bu ne anlama gelir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Alle verurteilten Straftäter / Straftäterinnen dürfen nicht wählen. | Mahkum edilmiş tüm suçlular oy kullanamaz. |
| ○ | Wenn ich wählen gehen möchte, muss mein Arbeitgeber / meine Arbeitgeberin mir frei geben. | Oy kullanmak istersem işverenimin bana izin vermesi gerekir. |
| ✅ | Jede Person kann ohne Zwang entscheiden, ob sie wählen möchte und wen sie wählen möchte. | Her kişi baskı olmadan oy kullanıp kullanmayacağına ve kimi seçeceğine karar verebilir. |
| ○ | Ich kann frei entscheiden, wo ich wählen gehen möchte. | Nerede oy kullanacağıma özgürce karar verebilirim. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Her kişi baskı olmadan oy kullanıp kullanmayacağına ve kimi seçeceğine karar verebilir.
Soru 120
Deutsch: Das Wahlsystem in Deutschland ist ein …
Türkçe: Almanya'daki seçim sistemi bir … sistemdir.
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Zensuswahlrecht. | sınıf oy hakkı |
| ○ | Dreiklassenwahlrecht. | üç sınıflı oy hakkı |
| ✅ | Mehrheits- und Verhältniswahlrecht. | çoğunluk ve nispi temsil |
| ○ | allgemeines Männerwahlrecht. | genel erkek oy hakkı |
📝 Açıklama: Doğru cevap: çoğunluk ve nispi temsil
Soru 121
Deutsch: Eine Partei möchte in den Deutschen Bundestag. Sie muss aber einen Mindestanteil an Wählerstimmen haben. Das heißt …
Türkçe: Bir parti Alman Federal Meclisi'ne girmek istiyor. Ancak minimum bir oy oranına sahip olmalı. Buna ne denir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | 5 %-Hürde. | %5 barajı. |
| ○ | Zulassungsgrenze. | Kabul sınırı. |
| ○ | Basiswert. | Temel değer. |
| ○ | Richtlinie. | Yönerge. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: %5 barajı.
Soru 122
Deutsch: Welchem Grundsatz unterliegen Wahlen in Deutschland? Wahlen in Deutschland sind …
Türkçe: Almanya'daki seçimler hangi ilkeye tabidir? Almanya'daki seçimler …
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | frei, gleich, geheim. | serbest, eşit, gizlidir. |
| ○ | offen, sicher, frei. | açık, güvenli, serbesttir. |
| ○ | geschlossen, gleich, sicher. | kapalı, eşit, güvenlidir. |
| ○ | sicher, offen, freiwillig. | güvenli, açık, gönüllüdür. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: serbest, eşit, gizlidir.
Soru 123
Deutsch: Was ist in Deutschland die „5 %-Hürde"?
Türkçe: Almanya'da '%5 barajı' nedir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Abstimmungsregelung im Bundestag für kleine Parteien | Federal Meclis'te küçük partiler için oylama düzenlemesi |
| ○ | Anwesenheitskontrolle im Bundestag für Abstimmungen | Federal Meclis'te oylamalar için katılım kontrolü |
| ✅ | Mindestanteil an Wählerstimmen, um ins Parlament zu kommen | Parlamentoya girmek için gereken minimum oy oranı |
| ○ | Anwesenheitskontrolle im Bundesrat für Abstimmungen | Federal Konsey'de oylamalar için katılım kontrolü |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Parlamentoya girmek için gereken minimum oy oranı
Soru 124
Deutsch: Die Bundestagswahl in Deutschland ist die Wahl …
Türkçe: Almanya'daki Federal Meclis seçimi … seçimidir.
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | des Bundeskanzlers / der Bundeskanzlerin. | Federal Şansölyenin |
| ○ | der Parlamente der Länder. | Eyalet parlamentolarının |
| ✅ | des Parlaments für Deutschland. | Almanya için parlamentonun |
| ○ | des Bundespräsidenten / der Bundespräsidentin. | Federal Cumhurbaşkanının |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Almanya için parlamentonun
Soru 125
Deutsch: In einer Demokratie ist eine Funktion von regelmäßigen Wahlen, …
Türkçe: Bir demokraside düzenli seçimlerin bir işlevi …
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | die Bürger und Bürgerinnen zu zwingen, ihre Stimme abzugeben. | vatandaşları oy kullanmaya zorlamaktır. |
| ✅ | nach dem Willen der Wählermehrheit den Wechsel der Regierung zu ermöglichen. | seçmen çoğunluğunun iradesine göre hükümet değişikliğini mümkün kılmaktır. |
| ○ | im Land bestehende Gesetze beizubehalten. | ülkede mevcut yasaları korumaktır. |
| ○ | den Armen mehr Macht zu geben. | yoksullara daha fazla güç vermektir. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: seçmen çoğunluğunun iradesine göre hükümet değişikliğini mümkün kılmaktır.
Soru 126
Deutsch: Was bekommen wahlberechtigte Bürger und Bürgerinnen in Deutschland vor einer Wahl?
Türkçe: Almanya'da oy kullanma hakkına sahip vatandaşlar bir seçimden önce ne alır?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | eine Wahlbenachrichtigung von der Gemeinde | belediyeden bir seçim bildirimi |
| ○ | eine Wahlerlaubnis vom Bundespräsidenten / von der Bundespräsidentin | Federal Cumhurbaşkanından bir oy kullanma izni |
| ○ | eine Benachrichtigung von der Bundesversammlung | Federal Toplantı'dan bir bildirim |
| ○ | eine Benachrichtigung vom Pfarramt | kilise dairesinden bir bildirim |
📝 Açıklama: Doğru cevap: belediyeden bir seçim bildirimi
Soru 127
Deutsch: Warum gibt es die 5 %-Hürde im Wahlgesetz der Bundesrepublik Deutschland? Es gibt sie, weil …
Türkçe: Almanya Federal Cumhuriyeti'nin seçim yasasında neden %5 barajı vardır? Çünkü …
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | die Programme von vielen kleinen Parteien viele Gemeinsamkeiten haben. | birçok küçük partinin programlarının çok ortak yanı vardır. |
| ○ | die Bürger und Bürgerinnen bei vielen kleinen Parteien die Orientierung verlieren können. | vatandaşlar birçok küçük parti arasında yön duygusunu kaybedebilir. |
| ✅ | viele kleine Parteien die Regierungsbildung erschweren. | birçok küçük parti hükümet kurmayı zorlaştırır. |
| ○ | die kleinen Parteien nicht so viel Geld haben, um die Politiker und Politikerinnen zu bezahlen. | küçük partilerin politikacılara ödeme yapacak kadar parası yoktur. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: birçok küçük parti hükümet kurmayı zorlaştırır.
Soru 128
Deutsch: Parlamentsmitglieder, die von den Bürgern und Bürgerinnen gewählt werden, nennt man …
Türkçe: Vatandaşlar tarafından seçilen parlamento üyelerine ne denir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | Abgeordnete. | Milletvekilleri. |
| ○ | Kanzler / Kanzlerinnen. | Şansölyeler. |
| ○ | Botschafter / Botschafterinnen. | Büyükelçiler. |
| ○ | Ministerpräsidenten / Ministerpräsidentinnen. | Eyalet başbakanları. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Milletvekilleri.
Soru 129
Deutsch: Vom Volk gewählt wird in Deutschland …
Türkçe: Almanya'da halk tarafından seçilen kurum hangisidir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | der Bundeskanzler / die Bundeskanzlerin. | Federal Şansölye. |
| ○ | der Ministerpräsident / die Ministerpräsidentin eines Bundeslandes. | Bir eyaletin başbakanı. |
| ✅ | der Bundestag. | Federal Meclis. |
| ○ | der Bundespräsident / die Bundespräsidentin. | Federal Cumhurbaşkanı. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Federal Meclis.
Soru 130
Deutsch: Welcher Stimmzettel wäre bei einer Bundestagswahl gültig?

Türkçe: Bir Federal Meclis seçiminde hangi oy pusulası geçerli olurdu?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | 1 | 1 |
| ○ | 2 | 2 |
| ○ | 3 | 3 |
| ○ | 4 | 4 |
📝 Açıklama: Doğru cevap: 1
Soru 131
Deutsch: In Deutschland ist ein Bürgermeister / eine Bürgermeisterin …
Türkçe: Almanya'da bir belediye başkanı …
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | der Leiter / die Leiterin einer Schule. | bir okulun müdürüdür. |
| ○ | der Chef / die Chefin einer Bank. | bir bankanın müdürüdür. |
| ✅ | das Oberhaupt einer Gemeinde. | bir belediyenin başıdır. |
| ○ | der / die Vorsitzende einer Partei. | bir partinin başkanıdır. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: bir belediyenin başıdır.
Soru 132
Deutsch: Viele Menschen in Deutschland arbeiten in ihrer Freizeit ehrenamtlich. Was bedeutet das?
Türkçe: Almanya'da birçok insan boş zamanlarında gönüllü olarak çalışır. Bu ne anlama gelir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Sie arbeiten als Soldaten / Soldatinnen. | Asker olarak çalışırlar. |
| ✅ | Sie arbeiten freiwillig und unbezahlt in Vereinen und Verbänden. | Derneklerde ve kulüplerde gönüllü ve ücretsiz çalışırlar. |
| ○ | Sie arbeiten in der Bundesregierung. | Federal hükümette çalışırlar. |
| ○ | Sie arbeiten in einem Krankenhaus und verdienen dabei Geld. | Bir hastanede çalışırlar ve para kazanırlar. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Derneklerde ve kulüplerde gönüllü ve ücretsiz çalışırlar.
Soru 133
Deutsch: Was ist bei Bundestags- und Landtagswahlen in Deutschland erlaubt?
Türkçe: Almanya'da Federal Meclis ve eyalet meclisi seçimlerinde ne caizdir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Der Ehemann wählt für seine Frau mit. | Koca karısı için de oy kullanır. |
| ✅ | Man kann durch Briefwahl seine Stimme abgeben. | Kişi oyunu posta yoluyla kullanabilir. |
| ○ | Man kann am Wahltag telefonisch seine Stimme abgeben. | Kişi seçim günü telefonla oy kullanabilir. |
| ○ | Kinder ab dem Alter von 14 Jahren dürfen wählen. | 14 yaşından itibaren çocuklar oy kullanabilir. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Kişi oyunu posta yoluyla kullanabilir.
Soru 134
Deutsch: Man will die Buslinie abschaffen, mit der Sie immer zur Arbeit fahren. Was können Sie machen, um die Buslinie zu erhalten?
Türkçe: Her zaman işe gittiğiniz otobüs hattı kaldırılmak isteniyor. Bu hattı korumak için ne yapabilirsiniz?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | Ich beteilige mich an einer Bürgerinitiative für die Erhaltung der Buslinie oder gründe selber eine Initiative. | Otobüs hattının korunması için bir vatandaş girişimine katılırım veya kendim bir girişim kurarım. |
| ○ | Ich werde Mitglied in einem Sportverein und trainiere Rad fahren. | Bir spor kulübüne üye olur ve bisiklet antrenmanı yaparım. |
| ○ | Ich wende mich an das Finanzamt, weil ich als Steuerzahler / Steuerzahlerin ein Recht auf die Buslinie habe. | Vergi mükellefi olarak otobüs hattı hakkım olduğu için vergi dairesine başvururum. |
| ○ | Ich schreibe einen Brief an das Forstamt der Gemeinde. | Belediyenin orman dairesine bir mektup yazarım. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Otobüs hattının korunması için bir vatandaş girişimine katılırım veya kendim bir girişim kurarım.
Soru 135
Deutsch: Wen vertreten die Gewerkschaften in Deutschland?
Türkçe: Almanya'da sendikalar kimleri temsil eder?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | große Unternehmen | büyük şirketleri |
| ○ | kleine Unternehmen | küçük şirketleri |
| ○ | Selbstständige | serbest meslek sahiplerini |
| ✅ | Arbeitnehmer und Arbeitnehmerinnen | çalışanları |
📝 Açıklama: Doğru cevap: çalışanları
Soru 136
Deutsch: Sie gehen in Deutschland zum Arbeitsgericht bei …
Türkçe: Almanya'da iş mahkemesine ne zaman başvurursunuz?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | falscher Nebenkostenabrechnung. | yanlış yan gider faturasında |
| ✅ | ungerechtfertigter Kündigung durch Ihren Chef / Ihre Chefin. | patronunuz tarafından haksız işten çıkarılmada |
| ○ | Problemen mit den Nachbarn / Nachbarinnen. | komşularla sorunlarda |
| ○ | Schwierigkeiten nach einem Verkehrsunfall. | trafik kazası sonrası zorluklarda |
📝 Açıklama: Doğru cevap: patronunuz tarafından haksız işten çıkarılmada
Soru 137
Deutsch: Welches Gericht ist in Deutschland bei Konflikten in der Arbeitswelt zuständig?
Türkçe: Almanya'da iş dünyasındaki anlaşmazlıklardan hangi mahkeme sorumludur?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | das Familiengericht | Aile mahkemesi |
| ○ | das Strafgericht | Ceza mahkemesi |
| ✅ | das Arbeitsgericht | İş mahkemesi |
| ○ | das Amtsgericht | Sulh mahkemesi |
📝 Açıklama: Doğru cevap: İş mahkemesi
Soru 138
Deutsch: Was kann ich in Deutschland machen, wenn mir mein Arbeitgeber / meine Arbeitgeberin zu Unrecht gekündigt hat?
Türkçe: Almanya'da işverenim beni haksız yere işten çıkarırsa ne yapabilirim?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | weiter arbeiten und freundlich zum Chef / zur Chefin sein | çalışmaya devam etmek ve patrona karşı nazik olmak |
| ○ | ein Mahnverfahren gegen den Arbeitgeber / die Arbeitgeberin führen | işverene karşı bir ödeme emri davası açmak |
| ✅ | Kündigungsschutzklage erheben | işten çıkarmaya karşı dava açmak |
| ○ | den Arbeitgeber / die Arbeitgeberin bei der Polizei anzeigen | işvereni polise şikayet etmek |
📝 Açıklama: Doğru cevap: işten çıkarmaya karşı dava açmak
Soru 139
Deutsch: Wann kommt es in Deutschland zu einem Prozess vor Gericht? Wenn jemand …
Türkçe: Almanya'da ne zaman mahkemede bir dava görülür? Biri …
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | zu einer anderen Religion übertritt. | başka bir dine geçtiğinde. |
| ✅ | eine Straftat begangen hat und angeklagt wird. | bir suç işlediğinde ve suçlandığında. |
| ○ | eine andere Meinung als die der Regierung vertritt. | hükümetten farklı bir görüşü savunduğunda. |
| ○ | sein Auto falsch geparkt hat und es abgeschleppt wird. | arabasını yanlış park ettiğinde ve çekildiğinde. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: bir suç işlediğinde ve suçlandığında.
Soru 140
Deutsch: Was macht ein Schöffe / eine Schöffin in Deutschland? Er / Sie …
Türkçe: Almanya'da bir şöfö (laik yargıç) ne yapar? O …
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | entscheidet mit Richtern / Richterinnen über Schuld und Strafe. | hakimlerle birlikte suç ve ceza hakkında karar verir. |
| ○ | gibt Bürgern / Bürgerinnen rechtlichen Rat. | vatandaşlara hukuki tavsiye verir. |
| ○ | stellt Urkunden aus. | belgeler düzenler. |
| ○ | verteidigt den Angeklagten / die Angeklagte. | sanığı savunur. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: hakimlerle birlikte suç ve ceza hakkında karar verir.
Soru 141
Deutsch: Wer berät in Deutschland Personen bei Rechtsfragen und vertritt sie vor Gericht?
Türkçe: Almanya'da hukuki konularda kişilere kim danışmanlık yapar ve onları mahkemede temsil eder?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | ein Rechtsanwalt / eine Rechtsanwältin | bir avukat |
| ○ | ein Richter / eine Richterin | bir hakim |
| ○ | ein Schöffe / eine Schöffin | bir şöfö (laik yargıç) |
| ○ | ein Staatsanwalt / eine Staatsanwältin | bir savcı |
📝 Açıklama: Doğru cevap: bir avukat
Soru 142
Deutsch: Was ist die Hauptaufgabe eines Richters / einer Richterin in Deutschland? Ein Richter / eine Richterin …
Türkçe: Almanya'da bir hakimin asıl görevi nedir? Bir hakim …
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | vertritt Bürger und Bürgerinnen vor einem Gericht. | vatandaşları mahkemede temsil eder. |
| ✅ | arbeitet an einem Gericht und spricht Urteile. | bir mahkemede çalışır ve hüküm verir. |
| ○ | ändert Gesetze. | yasaları değiştirir. |
| ○ | betreut Jugendliche vor Gericht. | gençlere mahkemede refakat eder. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: bir mahkemede çalışır ve hüküm verir.
Soru 143
Deutsch: Ein Richter / eine Richterin in Deutschland gehört zur …
Türkçe: Almanya'da bir hakim … aittir.
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | Judikative. | yargıya |
| ○ | Exekutive. | yürütmeye |
| ○ | Operative. | operatife |
| ○ | Legislative. | yasamaya |
📝 Açıklama: Doğru cevap: yargıya
Soru 144
Deutsch: Ein Richter / eine Richterin gehört in Deutschland zur …
Türkçe: Almanya'da bir hakim … aittir.
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | vollziehenden Gewalt. | yürütme gücüne. |
| ✅ | rechtsprechenden Gewalt. | yargı gücüne. |
| ○ | planenden Gewalt. | planlama gücüne. |
| ○ | gesetzgebenden Gewalt. | yasama gücüne. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: yargı gücüne.
Soru 145
Deutsch: In Deutschland wird die Staatsgewalt geteilt. Für welche Staatsgewalt arbeitet ein Richter / eine Richterin? Für die …
Türkçe: Almanya'da devlet gücü paylaştırılmıştır. Bir hakim hangi devlet gücü için çalışır?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | Judikative. | Yargı. |
| ○ | Exekutive. | Yürütme. |
| ○ | Presse. | Basın. |
| ○ | Legislative. | Yasama. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Yargı.
Soru 146
Deutsch: Wie nennt man in Deutschland ein Verfahren vor einem Gericht?
Türkçe: Almanya'da bir mahkeme önündeki işleme ne denir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Programm | Program |
| ○ | Prozedur | Prosedür |
| ○ | Protokoll | Protokol |
| ✅ | Prozess | Dava süreci |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Dava süreci
Soru 147
Deutsch: Was ist die Arbeit eines Richters / einer Richterin in Deutschland?
Türkçe: Almanya'da bir hakimin işi nedir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Deutschland regieren | Almanya'yı yönetmek |
| ✅ | Recht sprechen | Hukuk uygulamak |
| ○ | Pläne erstellen | Planlar hazırlamak |
| ○ | Gesetze erlassen | Yasalar çıkarmak |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Hukuk uygulamak
Soru 148
Deutsch: Was ist eine Aufgabe der Polizei in Deutschland?
Türkçe: Almanya'da polisin bir görevi nedir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | das Land zu verteidigen | ülkeyi savunmak |
| ○ | die Bürgerinnen und Bürger abzuhören | vatandaşları dinlemek |
| ○ | die Gesetze zu beschließen | yasaları kabul etmek |
| ✅ | die Einhaltung von Gesetzen zu überwachen | yasalara uyulmasını denetlemek |
📝 Açıklama: Doğru cevap: yasalara uyulmasını denetlemek
Soru 149
Deutsch: Was ist ein Beispiel für antisemitisches Verhalten?
Türkçe: Antisemitik davranışa bir örnek nedir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | ein jüdisches Fest besuchen | bir Yahudi bayramına katılmak |
| ○ | die israelische Regierung kritisieren | İsrail hükümetini eleştirmek |
| ✅ | den Holocaust leugnen | Holokost'u inkâr etmek |
| ○ | gegen Juden Fußball spielen | Yahudilere karşı futbol oynamak |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Holokost'u inkâr etmek
Soru 150
Deutsch: Ein Gerichtsschöffe / eine Gerichtsschöffin in Deutschland ist …
Türkçe: Almanya'da bir mahkeme şöfösü (laik yargıç) …
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | der Stellvertreter / die Stellvertreterin des Stadtoberhaupts. | belediye başkanının vekilidir. |
| ✅ | ein ehrenamtlicher Richter / eine ehrenamtliche Richterin. | gönüllü bir hakimdir. |
| ○ | ein Mitglied eines Gemeinderats. | bir belediye meclisi üyesidir. |
| ○ | eine Person, die Jura studiert hat. | hukuk okumuş bir kişidir. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: gönüllü bir hakimdir.