Genel Sorular — Bölüm 6 (Sorular 251–300)
Toplum, Kültür, Günlük Yaşam, Din & Vatandaşlık Bilgisi
Soru 251
Deutsch: Wenn ein Mann in Deutschland sein Kind schlägt, …
Türkçe: Almanya'da bir erkek çocuğunu döverse, …
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | geht das niemanden etwas an. | bu kimseyi ilgilendirmez. |
| ○ | geht das nur die Familie etwas an. | bu sadece aileyi ilgilendirir. |
| ○ | kann man dafür nicht bestraft werden. | bunun için cezalandırılamaz. |
| ✅ | kann man dafür bestraft werden. | bunun için cezalandırılabilir. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: bunun için cezalandırılabilir.
Soru 252
Deutsch: In Deutschland gilt: In einer Ehe …
Türkçe: Almanya'da geçerli olan: Bir evlilikte …
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | darf man zur gleichen Zeit nur mit einem Partner / einer Partnerin verheiratet sein. | aynı anda sadece bir partnerle evli olunabilir. |
| ○ | kann man mehrere Ehepartner / innen gleichzeitig haben. | aynı anda birden fazla eşe sahip olunabilir. |
| ○ | darf man nicht wieder heiraten, wenn man einmal verheiratet war. | bir kez evlenmişse tekrar evlenilemez. |
| ○ | darf eine Frau nicht wieder heiraten, wenn ihr Mann gestorben ist. | kocası ölen bir kadın tekrar evlenemez. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: aynı anda sadece bir partnerle evli olunabilir.
Soru 253
Deutsch: Wo müssen Sie sich anmelden, wenn Sie in Deutschland umziehen?
Türkçe: Almanya'da taşındığınızda nerede kayıt yaptırmanız gerekir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | beim Einwohnermeldeamt | nüfus kayıt dairesinde |
| ○ | beim Standesamt | evlendirme dairesinde |
| ○ | beim Ordnungsamt | düzen dairesinde |
| ○ | beim Gewerbeamt | ticaret dairesinde |
📝 Açıklama: Doğru cevap: nüfus kayıt dairesinde
Soru 254
Deutsch: Was bedeutet, dass man in Deutschland nach einem Jahr Trennung geschieden werden kann?
Türkçe: Almanya'da bir yıllık ayrılıktan sonra boşanılabilmesi ne anlama gelir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Der Scheidungsprozess dauert ein Jahr. | Boşanma süreci bir yıl sürer. |
| ○ | Die Ehegatten sind ein Jahr verheiratet, dann ist die Scheidung möglich. | Eşler bir yıl evli kalır, sonra boşanma mümkündür. |
| ○ | Das Besuchsrecht für die Kinder gilt ein Jahr. | Çocuklarla görüşme hakkı bir yıl geçerlidir. |
| ✅ | Die Ehegatten führen mindestens ein Jahr getrennt ihr eigenes Leben. Danach ist die Scheidung möglich. | Eşler en az bir yıl ayrı kendi hayatlarını sürdürür. Ardından boşanma mümkündür. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Eşler en az bir yıl ayrı kendi hayatlarını sürdürür. Ardından boşanma mümkündür.
Soru 255
Deutsch: Welche Behörde ist zuständig, wenn Kinder in Deutschland misshandelt werden?
Türkçe: Almanya'da çocuklara kötü muamele edildiğinde hangi kurum yetkilidir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Ordnungsamt. | Düzen dairesi. |
| ○ | Schulamt. | Okul dairesi. |
| ✅ | Jugendamt. | Gençlik dairesi. |
| ○ | Gesundheitsamt. | Sağlık dairesi. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Gençlik dairesi.
Soru 256
Deutsch: Was braucht man in Deutschland, um eine Gaststätte zu eröffnen?
Türkçe: Almanya'da bir restoran açmak için ne gereklidir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | eine Erlaubnis der Polizei | Polis izni |
| ○ | eine Genehmigung einer Partei | Bir partinin onayı |
| ○ | eine Genehmigung des Einwohnermeldeamts | Nüfus kayıt dairesinin onayı |
| ✅ | eine Gaststättenerlaubnis von der zuständigen Behörde | Yetkili makamdan restoran işletme izni |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Yetkili makamdan restoran işletme izni
Soru 257
Deutsch: Wo kann man in Deutschland das Abitur nachholen?
Türkçe: Almanya'da Abitur'u sonradan nerede tamamlayabilirsiniz?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | einer Hochschule. | bir yüksekokulda. |
| ✅ | einem Abendgymnasium. | bir akşam lisesinde. |
| ○ | einer Hauptschule. | bir ortaokulda. |
| ○ | einer Privatuniversität. | özel bir üniversitede. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: bir akşam lisesinde.
Soru 258
Deutsch: Was kann das Jugendamt in Deutschland tun, wenn Eltern ihr Kind vernachlässigen?
Türkçe: Almanya'da ebeveynler çocuklarını ihmal ederse gençlik dairesi ne yapabilir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Es entscheidet, welche Schule das Kind besucht. | Çocuğun hangi okula gideceğine karar verir. |
| ✅ | Es kann ein Kind, das geschlagen wird oder hungern muss, aus der Familie nehmen. | Dövülen veya aç bırakılan bir çocuğu aileden alabilir. |
| ○ | Es bezahlt das Kindergeld an die Eltern. | Çocuk parasını ebeveynlere öder. |
| ○ | Es kontrolliert, ob das Kind einen Kindergarten besucht. | Çocuğun kreşe gidip gitmediğini kontrol eder. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Dövülen veya aç bırakılan bir çocuğu aileden alabilir.
Soru 259
Deutsch: Das Berufsinformationszentrum BIZ bei der Bundesagentur für Arbeit in Deutschland hilft bei der …
Türkçe: Almanya'daki Federal İş Kurumu bünyesindeki Meslek Bilgilendirme Merkezi (BIZ) … konusunda yardımcı olur.
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Rentenberechnung. | emeklilik hesaplamasında. |
| ✅ | Lehrstellensuche. | çıraklık yeri aramada. |
| ○ | Steuererklärung. | vergi beyannamesinde. |
| ○ | Krankenversicherung. | sağlık sigortasında. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: çıraklık yeri aramada.
Soru 260
Deutsch: Was ist Schulpflicht in Deutschland?
Türkçe: Almanya'da okula gitme zorunluluğu nedir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Recht auf unbegrenzte Freizeit. | Sınırsız boş zaman hakkı. |
| ○ | Wahlfreiheit für alle Fächer. | Tüm dersler için seçim özgürlüğü. |
| ○ | Anspruch auf Schulgeld. | Okul ücreti hakkı. |
| ✅ | Anwesenheitspflicht. | Devam zorunluluğu. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Devam zorunluluğu.
Soru 261
Deutsch: Wo kann man in Deutschland das Abitur nachholen, wenn man schon eine Ausbildung gemacht hat?
Türkçe: Bir mesleki eğitim yaptıysanız, Almanya'da Abitur'u nerede tamamlayabilirsiniz?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | einer Hochschule | bir yüksekokulda |
| ✅ | einem Abendgymnasium | bir akşam lisesinde |
| ○ | einer Hauptschule | bir ortaokulda |
| ○ | einer Privatuniversität | özel bir üniversitede |
📝 Açıklama: Doğru cevap: bir akşam lisesinde
Soru 262
Deutsch: Was bedeutet das Diskriminierungsverbot in Deutschland?
Türkçe: Almanya'da ayrımcılık yasağı ne anlama gelir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | Niemand darf z.B. wegen einer Behinderung benachteiligt werden. | Kimse örneğin bir engel nedeniyle dezavantajlı duruma düşürülemez. |
| ○ | Man darf andere Personen benachteiligen, wenn ausreichende persönliche Gründe hierfür vorliegen. | Yeterli kişisel nedenler varsa başkalarını dezavantajlı duruma düşürebilirsiniz. |
| ○ | Niemand darf gegen Personen klagen, wenn sie benachteiligt wurden. | Dezavantajlı duruma düşürülen kişilere karşı kimse dava açamaz. |
| ○ | Es ist für alle Gesetz, benachteiligten Gruppen jährlich Geld zu spenden. | Dezavantajlı gruplara her yıl para bağışlamak herkes için yasadır. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Kimse örneğin bir engel nedeniyle dezavantajlı duruma düşürülemez.
Soru 263
Deutsch: In Deutschland sind Jugendliche ab 14 Jahren strafmündig. Das bedeutet: Jugendliche, die 14 Jahre und älter sind und gegen Strafgesetze verstoßen, …
Türkçe: Almanya'da 14 yaşından itibaren gençler cezai ehliyete sahiptir. Bu şu anlama gelir: 14 yaş ve üzeri, ceza yasalarını ihlal eden gençler …
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | werden bestraft. | cezalandırılır. |
| ○ | werden wie Erwachsene behandelt. | yetişkinler gibi muamele görür. |
| ○ | teilen die Strafe mit ihren Eltern. | cezayı ebeveynleriyle paylaşır. |
| ○ | werden nicht bestraft. | cezalandırılmaz. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: cezalandırılır.
Soru 264
Deutsch: An welchem Tag feiern viele Menschen in Deutschland Karneval / Fasching mit Kostümen?
Türkçe: Almanya'da birçok insan hangi günde kostümlerle karnaval kutlar?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | am Rosenmontag | Gül Pazartesi'nde |
| ○ | am Maifeiertag | 1 Mayıs'ta |
| ○ | beim Oktoberfest | Oktoberfest'te |
| ○ | an Pfingsten | Pentekost'ta |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Gül Pazartesi'nde
Soru 265
Deutsch: Wo meldet man ein neugeborenes Kind in Deutschland an?
Türkçe: Almanya'da yeni doğan bir çocuk nereye kayıt ettirilir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | zum Einwohnermeldeamt | nüfus kayıt dairesine |
| ○ | zum Ordnungsamt | düzen dairesine |
| ○ | zur Agentur für Arbeit | iş kurumuna |
| ✅ | zum Standesamt | evlendirme dairesine |
📝 Açıklama: Doğru cevap: evlendirme dairesine
Soru 266
Deutsch: Ab wann herrscht in Deutschland normalerweise Nachtruhe?
Türkçe: Almanya'da normalde gece sessizliği ne zamandan itibaren başlar?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | wenn die Sonne untergeht | güneş battığında |
| ✅ | um 22 Uhr | saat 22:00'de |
| ○ | wenn die Nachbarn schlafen gehen | komşular uyumaya gittiğinde |
| ○ | um 0 Uhr, Mitternacht | gece yarısı saat 0:00'da |
📝 Açıklama: Doğru cevap: saat 22:00'de
Soru 267
Deutsch: Die 19-jährige Tochter möchte von zu Hause ausziehen, die Eltern sind dagegen. Was gilt?
Türkçe: 19 yaşındaki kız evden taşınmak istiyor, ebeveynleri buna karşı. Ne geçerlidir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | Sie müssen die Entscheidung der volljährigen Tochter respektieren. | Reşit olan kızın kararına saygı göstermeleri gerekir. |
| ○ | Sie haben das Recht, die Tochter in die elterliche Wohnung zurückzuholen. | Kızı ebeveyn evine geri getirme hakları vardır. |
| ○ | Sie können zur Polizei gehen und die Tochter anzeigen. | Polise gidip kızı ihbar edebilirler. |
| ○ | Sie suchen einen anderen Mann für die Tochter. | Kız için başka bir koca ararlar. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Reşit olan kızın kararına saygı göstermeleri gerekir.
Soru 268
Deutsch: Eine Frau möchte in Deutschland den Führerschein machen, kann aber kein Deutsch. Was gilt?
Türkçe: Bir kadın Almanya'da ehliyet almak istiyor ama Almanca bilmiyor. Ne geçerlidir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Sie muss mindestens zehn Jahre in Deutschland leben, bevor sie den Führerschein machen kann. | Ehliyet alabilmesi için en az on yıl Almanya'da yaşamış olması gerekir. |
| ✅ | Sie kann die Theorie-Prüfung vielleicht in ihrer Muttersprache machen. Es gibt mehr als zehn Sprachen zur Auswahl. | Teori sınavını belki kendi ana dilinde yapabilir. Seçebileceği ondan fazla dil vardır. |
| ○ | Wenn sie kein Deutsch kann, darf sie keinen Führerschein haben. | Almanca bilmiyorsa ehliyet alamaz. |
| ○ | Sie muss den Führerschein in dem Land machen, in dem man ihre Sprache spricht. | Ehliyeti kendi dilinin konuşulduğu ülkede almalıdır. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Teori sınavını belki kendi ana dilinde yapabilir. Seçebileceği ondan fazla dil vardır.
Soru 269
Deutsch: In Deutschland haben Kinder ab dem Alter von drei Jahren bis zur Ersteinschulung einen Anspruch auf …
Türkçe: Almanya'da çocuklar üç yaşından okula başlayana kadar … hakkına sahiptir.
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | monatliches Taschengeld. | aylık harçlık. |
| ✅ | einen Kindergartenplatz. | bir kreş yeri. |
| ○ | einen Platz in einem Sportverein. | bir spor kulübünde yer. |
| ○ | einen Ferienpass. | tatil pasosu. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: bir kreş yeri.
Soru 270
Deutsch: Wofür gibt es in Deutschland die Volkshochschule (VHS)?
Türkçe: Almanya'da Halk Yüksek Okulu (VHS) ne içindir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | für den Religionsunterricht. | din dersi için. |
| ○ | nur für Jugendliche. | sadece gençler için. |
| ✅ | zur Weiterbildung. | ileri eğitim için. |
| ○ | nur für Rentner und Rentnerinnen. | sadece emekliler için. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: ileri eğitim için.
Soru 271
Deutsch: Was ist in Deutschland ein Brauch zu Weihnachten?
Türkçe: Almanya'da Noel'de bir gelenek nedir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | bunte Eier verstecken | renkli yumurtaları saklamak |
| ✅ | einen Tannenbaum schmücken | bir Noel ağacı süslemek |
| ○ | sich mit Masken und Kostümen verkleiden | maske ve kostümlerle giyinmek |
| ○ | Kürbisse vor die Tür stellen | kapının önüne balkabağı koymak |
📝 Açıklama: Doğru cevap: bir Noel ağacı süslemek
Soru 272
Deutsch: Welche Lebensform ist in Deutschland nicht erlaubt?
Türkçe: Almanya'da hangi yaşam biçimine izin verilmez?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Mann und Frau sind geschieden und leben mit neuen Partnern zusammen. | Boşanmış bir erkek ve kadın yeni partnerleriyle yaşıyor. |
| ○ | Zwei Frauen leben zusammen. | İki kadın birlikte yaşıyor. |
| ○ | Ein allein erziehender Vater lebt mit seinen zwei Kindern zusammen. | Yalnız bir baba iki çocuğuyla yaşıyor. |
| ✅ | Ein Mann ist mit zwei Frauen zur selben Zeit verheiratet. | Bir erkek aynı anda iki kadınla evli. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Bir erkek aynı anda iki kadınla evli.
Soru 273
Bei Erziehungsproblemen gehen Sie in Deutschland …
Türkçe: Almanya'da eğitim sorunlarında … başvurursunuz.
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | dem Arzt / der Ärztin. | doktora. |
| ○ | dem Gesundheitsamt. | sağlık dairesine. |
| ○ | dem Einwohnermeldeamt. | nüfus kayıt dairesine. |
| ✅ | dem Jugendamt. | gençlik dairesine. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: gençlik dairesine.
Soru 274
Deutsch: Was schützt in Deutschland das „Briefgeheimnis"?
Türkçe: Almanya'da 'mektup gizliliği' neyi korur?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | das Schweigerecht | susma hakkını |
| ✅ | das Briefgeheimnis | mektup gizliliğini |
| ○ | die Schweigepflicht | susma yükümlülüğünü |
| ○ | die Meinungsfreiheit | ifade özgürlüğünü |
📝 Açıklama: Doğru cevap: mektup gizliliğini
Soru 275
Deutsch: Was braucht man in Deutschland für eine Ehescheidung?
Türkçe: Almanya'da boşanmak için ne gereklidir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | die Einwilligung der Eltern | ebeveynlerin onayı |
| ○ | ein Attest eines Arztes / einer Ärztin | bir doktordan rapor |
| ○ | die Einwilligung der Kinder | çocukların onayı |
| ✅ | die Unterstützung eines Anwalts / einer Anwältin | bir avukatın desteği |
📝 Açıklama: Doğru cevap: bir avukatın desteği
Soru 276
Deutsch: Was können Sie tun, wenn Sie in Deutschland von einer Behörde ungerecht behandelt werden?
Türkçe: Almanya'da bir kurum tarafından haksız muamele görürseniz ne yapabilirsiniz?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Ich kann nichts tun. | Hiçbir şey yapamam. |
| ○ | Ich muss mir diese Behandlung gefallen lassen. | Bu muameleye katlanmak zorundayım. |
| ○ | Ich drohe der Person. | Kişiyi tehdit ederim. |
| ✅ | Ich kann mich beim Behördenleiter / bei der Behördenleiterin beschweren. | Kurum müdürüne şikayette bulunabilirim. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Kurum müdürüne şikayette bulunabilirim.
Soru 277
Deutsch: Eine Frau, die ein zweijähriges Kind hat, bewirbt sich in Deutschland um eine Stelle. Was ist ein Beispiel für Diskriminierung? Sie bekommt die Stelle nur deshalb nicht, weil sie …
Türkçe: İki yaşında çocuğu olan bir kadın Almanya'da bir işe başvuruyor. Ayrımcılığa bir örnek nedir? İşi alamıyor çünkü …
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | kein Englisch spricht. | İngilizce bilmiyor. |
| ○ | zu hohe Gehaltsvorstellungen hat. | çok yüksek maaş bekliyor. |
| ○ | keine Erfahrungen in diesem Beruf hat. | bu meslekte deneyimi yok. |
| ✅ | Mutter ist. | anne. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: anne.
Soru 278
Deutsch: Ein Mann im Rollstuhl hat sich auf eine Stelle als Buchhalter beworben. Was ist ein Beispiel für Diskriminierung? Er bekommt die Stelle nur deshalb nicht, weil er …
Türkçe: Tekerlekli sandalyedeki bir adam muhasebeci pozisyonuna başvurdu. Ayrımcılığa bir örnek nedir? İşi alamıyor çünkü …
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | im Rollstuhl sitzt. | tekerlekli sandalyede oturuyor. |
| ○ | keine Erfahrung hat. | deneyimi yok. |
| ○ | zu hohe Gehaltsvorstellungen hat. | çok yüksek maaş bekliyor. |
| ○ | kein Englisch spricht. | İngilizce bilmiyor. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: tekerlekli sandalyede oturuyor.
Soru 279
Deutsch: In den meisten Mietshäusern in Deutschland gibt es eine „Hausordnung". Was steht in einer solchen „Hausordnung"? Sie nennt …
Türkçe: Almanya'daki çoğu kiralık binada bir 'ev düzeni' vardır. Böyle bir 'ev düzeninde' ne yazar? … belirtir.
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Regeln für die Benutzung öffentlicher Verkehrsmittel. | Toplu taşıma araçlarının kullanım kurallarını |
| ○ | alle Mieter und Mieterinnen im Haus. | Binadaki tüm kiracıları |
| ✅ | Regeln, an die sich alle Bewohner und Bewohnerinnen halten müssen. | Tüm sakinlerin uyması gereken kuralları |
| ○ | die Adresse des nächsten Ordnungsamtes. | En yakın düzen dairesinin adresini |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Tüm sakinlerin uyması gereken kuralları
Soru 280
Deutsch: Wenn Sie sich in Deutschland gegen einen falschen Steuerbescheid wehren wollen, müssen Sie …
Türkçe: Almanya'da yanlış bir vergi bildirimine karşı çıkmak istiyorsanız … gerekir.
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | nichts machen. | hiçbir şey yapmanıza gerek yok. |
| ○ | den Bescheid wegwerfen. | bildirimi atmanız. |
| ✅ | Einspruch einlegen. | itiraz etmeniz. |
| ○ | warten, bis ein anderer Bescheid kommt. | başka bir bildirim gelene kadar beklemeniz. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: itiraz etmeniz.
Soru 281
Deutsch: Zwei Freunde wollen in ein öffentliches Schwimmbad in Deutschland. Beide haben eine dunkle Hautfarbe und werden deshalb nicht hineingelassen. Welches Recht wird in dieser Situation verletzt? Das Recht auf …
Türkçe: İki arkadaş Almanya'da bir kamu yüzme havuzuna gitmek istiyor. İkisinin de koyu ten rengi var ve bu yüzden içeri alınmıyorlar. Bu durumda hangi hak ihlal ediliyor?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Meinungsfreiheit | İfade özgürlüğü hakkı |
| ✅ | Gleichbehandlung | Eşit muamele hakkı |
| ○ | Versammlungsfreiheit | Toplanma özgürlüğü hakkı |
| ○ | Freizügigkeit | Serbest dolaşım hakkı |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Eşit muamele hakkı
Soru 282
Deutsch: Welches Ehrenamt müssen deutsche Staatsbürger / Staatsbürgerinnen übernehmen, wenn sie dazu aufgefordert werden?
Türkçe: Alman vatandaşları çağrıldıklarında hangi gönüllü görevi üstlenmek zorundadır?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Vereinstrainer / Vereinstrainerin | Kulüp antrenörlüğü |
| ○ | Bibliotheksaufsicht | Kütüphane nöbeti |
| ✅ | Wahlhelfer / Wahlhelferin | Seçim görevliliği |
| ○ | Lehrer / Lehrerin | Öğretmenlik |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Seçim görevliliği
Soru 283
Deutsch: Was tun Sie, wenn Sie eine falsche Rechnung von einer deutschen Behörde bekommen?
Türkçe: Alman bir kurumdan yanlış bir fatura aldığınızda ne yaparsınız?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Ich lasse die Rechnung liegen. | Faturayı bir kenara bırakırım. |
| ✅ | Ich lege Widerspruch bei der Behörde ein. | Kuruma itiraz ederim. |
| ○ | Ich schicke die Rechnung an die Behörde zurück. | Faturayı kuruma geri gönderirim. |
| ○ | Ich gehe mit der Rechnung zum Finanzamt. | Faturayla vergi dairesine giderim. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Kuruma itiraz ederim.
Soru 284
Deutsch: Was man für die Arbeit können muss, ändert sich in der Zukunft sehr schnell. Was kann man tun?
Türkçe: İş için gerekli beceriler gelecekte çok hızlı değişiyor. Ne yapılabilir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Es ist egal, was man lernt. | Ne öğrendiğiniz önemli değildir. |
| ○ | Kinder lernen in der Schule alles, was im Beruf wichtig ist. Nach der Schule muss man nicht weiter lernen. | Çocuklar okulda meslek için önemli olan her şeyi öğrenir. Okuldan sonra daha fazla öğrenmeye gerek yoktur. |
| ✅ | Erwachsene müssen auch nach der Ausbildung immer weiter lernen. | Yetişkinler eğitimden sonra da sürekli öğrenmeye devam etmelidir. |
| ○ | Alle müssen früher aufhören zu arbeiten, weil sich alles ändert. | Her şey değiştiği için herkes daha erken çalışmayı bırakmalıdır. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Yetişkinler eğitimden sonra da sürekli öğrenmeye devam etmelidir.
Soru 285
Deutsch: Frau Frost arbeitet als fest angestellte Mitarbeiterin in einem Büro. Was muss sie nicht von ihrem Gehalt bezahlen?
Türkçe: Bayan Frost bir ofiste tam zamanlı çalışan olarak çalışıyor. Maaşından neyi ödemek zorunda değildir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | Umsatzsteuer | Katma değer vergisi |
| ○ | Lohnsteuer | Gelir vergisi |
| ○ | Beiträge zur Arbeitslosenversicherung | İşsizlik sigortası katkı payları |
| ○ | Beiträge zur Renten- und Krankenversicherung | Emeklilik ve sağlık sigortası katkı payları |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Katma değer vergisi
Soru 286
Deutsch: Welche Organisation in einer Firma hilft den Arbeitnehmern und Arbeitnehmerinnen bei Problemen mit dem Arbeitgeber / der Arbeitgeberin?
Türkçe: Bir firmada hangi kuruluş işverenle sorunlarında çalışanlara yardımcı olur?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | der Betriebsrat | İşyeri konseyi |
| ○ | der Betriebsprüfer / die Betriebsprüferin | İşyeri denetçisi |
| ○ | die Betriebsgruppe | İşyeri grubu |
| ○ | das Betriebsmanagement | İşyeri yönetimi |
📝 Açıklama: Doğru cevap: İşyeri konseyi
Soru 287
Deutsch: Sie möchten bei einer Firma in Deutschland Ihr Arbeitsverhältnis beenden. Was müssen Sie beachten?
Türkçe: Almanya'daki bir firmada iş ilişkinizi sonlandırmak istiyorsunuz. Neye dikkat etmeniz gerekir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | die Gehaltszahlungen | maaş ödemelerine |
| ○ | die Arbeitszeit | çalışma saatlerine |
| ✅ | die Kündigungsfrist | fesih süresine |
| ○ | die Versicherungspflicht | sigorta yükümlülüğüne |
📝 Açıklama: Doğru cevap: fesih süresine
Soru 288
Woraus begründet sich Deutschlands besondere Verantwortung für Israel?
Türkçe: Almanya'nın İsrail'e karşı özel sorumluluğunun temeli nedir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | aus der Mitgliedschaft in der Europäischen Union (EU) | Avrupa Birliği'ne (AB) üyelikten |
| ✅ | aus den nationalsozialistischen Verbrechen gegen Juden | Yahudilere karşı Nasyonal Sosyalist suçlardan |
| ○ | aus dem Grundgesetz der Bundesrepublik Deutschland | Almanya Federal Cumhuriyeti Temel Yasası'ndan |
| ○ | aus der christlichen Tradition | Hristiyan gelenekten |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Yahudilere karşı Nasyonal Sosyalist suçlardan
Soru 289
Deutsch: Ein Mann mit dunkler Hautfarbe bewirbt sich um eine Stelle als Kellner in einem Restaurant in Deutschland. Was ist ein Beispiel für Diskriminierung? Er bekommt die Stelle nur deshalb nicht, weil …
Türkçe: Koyu tenli bir adam Almanya'da bir restoranda garson pozisyonuna başvuruyor. Ayrımcılığa bir örnek nedir? İşi alamıyor çünkü …
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | seine Deutschkenntnisse zu gering sind. | Almanca bilgisi yetersiz. |
| ○ | er zu hohe Gehaltsvorstellungen hat. | çok yüksek maaş bekliyor. |
| ✅ | er eine dunkle Haut hat. | koyu tenli. |
| ○ | er keine Erfahrungen im Beruf hat. | meslekte deneyimi yok. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: koyu tenli.
Soru 290
Deutsch: Sie haben in Deutschland einen Fernseher gekauft. Zu Hause packen Sie den Fernseher aus, doch er funktioniert nicht. Der Fernseher ist kaputt. Was können Sie machen?
Türkçe: Almanya'da bir televizyon satın aldınız. Evde açtığınızda çalışmıyor. Televizyon bozuk. Ne yapabilirsiniz?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | eine Anzeige schreiben | bir şikayet dilekçesi yazmak |
| ✅ | den Fernseher reklamieren | televizyonu iade etmek/şikayet etmek |
| ○ | das Gerät ungefragt austauschen | cihazı sormadan değiştirmek |
| ○ | die Garantie verlängern | garantiyi uzatmak |
📝 Açıklama: Doğru cevap: televizyonu iade etmek/şikayet etmek
Soru 291
Deutsch: Warum muss man in Deutschland bei der Steuererklärung aufschreiben, ob man zu einer Kirche gehört oder nicht?
Türkçe: Almanya'da vergi beyannamesinde bir kiliseye üye olup olmadığınızı neden yazmanız gerekir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | das ist für die Statistik in Deutschland wichtig. | bu Almanya'daki istatistikler için önemlidir. |
| ✅ | es gibt eine Kirchensteuer, die an die Einkommen- und Lohnsteuer geknüpft ist. | gelir ve ücret vergisine bağlı bir kilise vergisi vardır. |
| ○ | man mehr Steuern zahlen muss, wenn man nicht zu einer Kirche gehört. | bir kiliseye üye değilseniz daha fazla vergi ödemeniz gerekir. |
| ○ | die Kirche für die Steuererklärung verantwortlich ist. | vergi beyannamesinden kilise sorumludur. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: gelir ve ücret vergisine bağlı bir kilise vergisi vardır.
Soru 292
Deutsch: Was gilt in Deutschland für die Religionsfreiheit?
Türkçe: Almanya'da din özgürlüğü için ne geçerlidir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Es dürfen keine Moscheen gebaut werden. | Cami inşa edilemez. |
| ○ | Alle Menschen glauben an Gott. | Herkes Tanrı'ya inanır. |
| ✅ | Jeder kann glauben, was er möchte. | Herkes istediğine inanabilir. |
| ○ | Der Staat entscheidet, an welchen Gott die Menschen glauben. | Devlet insanların hangi Tanrı'ya inanacağına karar verir. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Herkes istediğine inanabilir.
Soru 293
Deutsch: Was machen viele Menschen in Deutschland an Ostern?
Türkçe: Almanya'da birçok insan Paskalya'da ne yapar?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Kürbisse vor die Tür stellen | kapının önüne balkabağı koymak |
| ○ | einen Tannenbaum schmücken | bir Noel ağacı süslemek |
| ✅ | Eier bemalen | yumurta boyamak |
| ○ | Raketen in die Luft schießen | havaya roket ateşlemek |
📝 Açıklama: Doğru cevap: yumurta boyamak
Soru 294
Deutsch: Pfingsten ist ein …
Türkçe: Pentekost (Pfingsten) bir …
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | christlicher Feiertag. | Hristiyan bayramıdır. |
| ○ | deutscher Gedenktag. | Alman anma günüdür. |
| ○ | internationaler Trauertag. | uluslararası yas günüdür. |
| ○ | bayerischer Brauch. | Bavyera geleneğidir. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Hristiyan bayramıdır.
Soru 295
Welche Religion hat die europäische und deutsche Kultur geprägt?
Türkçe: Avrupa ve Alman kültürünü hangi din şekillendirmiştir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | der Hinduismus | Hinduizm |
| ✅ | das Christentum | Hristiyanlık |
| ○ | der Buddhismus | Budizm |
| ○ | der Islam | İslam |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Hristiyanlık
Soru 296
Deutsch: In Deutschland nennt man die letzten vier Wochen vor Weihnachten …
Türkçe: Almanya'da Noel'den önceki son dört haftaya ne denir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | den Buß- und Bettag. | Tövbe ve Dua Günü. |
| ○ | das Erntedankfest. | Hasat Şükran Bayramı. |
| ✅ | die Adventszeit. | Advent dönemi. |
| ○ | Allerheiligen. | Tüm Azizler Günü. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Advent dönemi.
Soru 297
Deutsch: Aus welchem Land sind die meisten Migranten / Migrantinnen nach Deutschland gekommen?
Türkçe: Almanya'ya en çok göçmen hangi ülkeden geldi?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Italien | İtalya |
| ○ | Polen | Polonya |
| ○ | Marokko | Fas |
| ✅ | Türkei | Türkiye |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Türkiye
Soru 298
Deutsch: In der DDR lebten vor allem Migranten aus …
Türkçe: DDR'de esas olarak … göçmenler yaşıyordu.
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | Vietnam, Polen, Mosambik. | Vietnam, Polonya, Mozambik'ten |
| ○ | Frankreich, Rumänien, Somalia. | Fransa, Romanya, Somali'den |
| ○ | Chile, Ungarn, Simbabwe. | Şili, Macaristan, Zimbabwe'den |
| ○ | Nordkorea, Mexiko, Ägypten. | Kuzey Kore, Meksika, Mısır'dan |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Vietnam, Polonya, Mozambik'ten
Soru 299
Deutsch: Wie nannte man ausländische Arbeitskräfte, die ab den 1950er/1960er Jahren nach Deutschland kamen, um zeitweise zu arbeiten?
Türkçe: 1950'li/1960'lı yıllardan itibaren Almanya'ya geçici olarak çalışmaya gelen yabancı işçilere ne denirdi?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Schwarzarbeiter / innen. | Kayıt dışı işçiler. |
| ✅ | Gastarbeiter / innen. | Misafir işçiler. |
| ○ | Zeitarbeiter / innen. | Geçici işçiler. |
| ○ | Schichtarbeiter / innen. | Vardiyalı işçiler. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Misafir işçiler.
Soru 300
Deutsch: Aus welchem Land kamen die ersten Gastarbeiter / Gastarbeiterinnen nach Deutschland?
Türkçe: Almanya'ya ilk misafir işçiler hangi ülkeden geldi?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | Italien | İtalya |
| ○ | Spanien | İspanya |
| ○ | Portugal | Portekiz |
| ○ | Türkei | Türkiye |
📝 Açıklama: Doğru cevap: İtalya