Genel Sorular — Bölüm 5 (Sorular 201–250)
Tarih: Soğuk Savaş, Yeniden Birleşme, Kültür & Coğrafya
Soru 201
Deutsch: Welche der folgenden Auflistungen enthält nur Bundesländer, die zum Gebiet der früheren DDR gehörten?
Türkçe: Aşağıdaki listelerden hangisi sadece eski DDR bölgesine ait eyaletleri içerir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen, Hessen, Schleswig-Holstein, Brandenburg | Niedersachsen, Kuzey Ren-Vestfalya, Hessen, Schleswig-Holstein, Brandenburg |
| ✅ | Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Thüringen | Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Thüringen |
| ○ | Bayern, Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz, Thüringen, Sachsen | Bayern, Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz, Thüringen, Sachsen |
| ○ | Sachsen, Thüringen, Hessen, Niedersachsen, Brandenburg | Sachsen, Thüringen, Hessen, Niedersachsen, Brandenburg |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Thüringen
Soru 202
Deutsch: Zu wem gehörte die DDR im „Kalten Krieg"?
Türkçe: DDR 'Soğuk Savaş'ta kime aitti?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | zu den Westmächten | Batılı güçlere |
| ✅ | zum Warschauer Pakt | Varşova Paktı'na |
| ○ | zur NATO | NATO'ya |
| ○ | zu den blockfreien Staaten | Bağlantısızlar Hareketi'ne |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Varşova Paktı'na
Soru 203
Deutsch: Wie hieß das Wirtschaftssystem der DDR?
Türkçe: DDR'nin ekonomik sistemine ne denirdi?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Marktwirtschaft | Piyasa ekonomisi |
| ✅ | Planwirtschaft | Planlı ekonomi |
| ○ | Angebot und Nachfrage | Arz ve talep |
| ○ | Kapitalismus | Kapitalizm |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Planlı ekonomi
Soru 204
Deutsch: Wie wurden die Bundesrepublik Deutschland und die DDR zu einem Staat?
Türkçe: Almanya Federal Cumhuriyeti ve DDR nasıl tek bir devlet oldu?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Die Bundesrepublik Deutschland hat die DDR besetzt. | Almanya Federal Cumhuriyeti DDR'yi işgal etti. |
| ✅ | Die heutigen fünf östlichen Bundesländer sind der Bundesrepublik Deutschland beigetreten. | Bugünkü beş doğu eyaleti Almanya Federal Cumhuriyeti'ne katıldı. |
| ○ | Die westlichen Bundesländer sind der DDR beigetreten. | Batı eyaletleri DDR'ye katıldı. |
| ○ | Die DDR hat die Bundesrepublik Deutschland besetzt. | DDR Almanya Federal Cumhuriyeti'ni işgal etti. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Bugünkü beş doğu eyaleti Almanya Federal Cumhuriyeti'ne katıldı.
Soru 205
Deutsch: Mit dem Beitritt der DDR zur Bundesrepublik Deutschland gehören die neuen Bundesländer nun auch …
Türkçe: DDR'nin Almanya Federal Cumhuriyeti'ne katılmasıyla yeni eyaletler artık ayrıca … aittir.
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | zur Europäischen Union. | Avrupa Birliği'ne. |
| ○ | zum Warschauer Pakt. | Varşova Paktı'na. |
| ○ | zur OPEC. | OPEC'e. |
| ○ | zur Europäischen Verteidigungsgemeinschaft. | Avrupa Savunma Topluluğu'na. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Avrupa Birliği'ne.
Soru 206
Deutsch: Woran erinnern die sogenannten "Stolpersteine" in Deutschland?
Türkçe: Almanya'daki 'Stolpersteine' (Tökezleme Taşları) neyi anımsatır?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | an berühmte deutsche Politikerinnen und Politiker | ünlü Alman politikacıları |
| ✅ | an die Opfer des Nationalsozialismus | Nasyonal Sosyalizm kurbanlarını |
| ○ | an Verkehrstote | trafik kazası ölülerini |
| ○ | an bekannte jüdische Musiker | tanınmış Yahudi müzisyenleri |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Nasyonal Sosyalizm kurbanlarını
Soru 207
Deutsch: In welchem Militärbündnis war die DDR Mitglied?
Türkçe: DDR hangi askeri ittifakın üyesiydi?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | in der NATO | NATO |
| ○ | im Rheinbund | Ren Konfederasyonu |
| ✅ | im Warschauer Pakt | Varşova Paktı |
| ○ | im Europabündnis | Avrupa İttifakı |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Varşova Paktı
Soru 208
Deutsch: Was war die „Stasi"?
Türkçe: 'Stasi' neydi?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | der Geheimdienst im „Dritten Reich" | 'Üçüncü Reich'teki gizli servis |
| ○ | eine berühmte deutsche Gedenkstätte | ünlü bir Alman anıt yeri |
| ✅ | der Geheimdienst der DDR | DDR'nin gizli servisi |
| ○ | ein deutscher Sportverein während des Zweiten Weltkrieges | İkinci Dünya Savaşı sırasında bir Alman spor kulübü |
📝 Açıklama: Doğru cevap: DDR'nin gizli servisi
Soru 209
Deutsch: Welches war das Wappen der Deutschen Demokratischen Republik?

Türkçe: Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin arması hangisiydi?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Bild 1 | Resim 1 |
| ○ | Bild 2 | Resim 2 |
| ○ | Bild 3 | Resim 3 |
| ✅ | Bild 4 | Resim 4 |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Resim 4
Soru 210
Deutsch: Was ereignete sich am 17. Juni 1953 in der DDR?
Türkçe: 17 Haziran 1953'te DDR'de ne oldu?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | der feierliche Beitritt zum Warschauer Pakt | Varşova Paktı'na törenle katılım |
| ✅ | landesweite Streiks und ein Volksaufstand | ülke çapında grevler ve halk ayaklanması |
| ○ | der 1. SED-Parteitag | 1. SED Parti Kongresi |
| ○ | der erste Besuch Fidel Castros | Fidel Castro'nun ilk ziyareti |
📝 Açıklama: Doğru cevap: ülke çapında grevler ve halk ayaklanması
Soru 211
Deutsch: Welcher Politiker steht für die „Ostverträge"?
Türkçe: Hangi politikacı 'Doğu Antlaşmaları' ile özdeşleşmiştir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Helmut Kohl | Helmut Kohl |
| ✅ | Willy Brandt | Willy Brandt |
| ○ | Michail Gorbatschow | Mihail Gorbaçov |
| ○ | Ludwig Erhard | Ludwig Erhard |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Willy Brandt
Soru 212
Deutsch: Wie heißt Deutschland mit vollem Namen?
Türkçe: Almanya'nın tam adı nedir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Bundesstaat Deutschland | Almanya Federal Devleti |
| ○ | Bundesländer Deutschland | Almanya Eyaletleri |
| ✅ | Bundesrepublik Deutschland | Almanya Federal Cumhuriyeti |
| ○ | Bundesbezirk Deutschland | Almanya Federal Bölgesi |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Almanya Federal Cumhuriyeti
Soru 213
Deutsch: Wie viele Einwohner hat Deutschland?
Türkçe: Almanya'nın kaç nüfusu var?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | 70 Millionen | 70 milyon |
| ○ | 78 Millionen | 78 milyon |
| ✅ | 84 Millionen | 84 milyon |
| ○ | 90 Millionen | 90 milyon |
📝 Açıklama: Doğru cevap: 84 milyon
Soru 214
Deutsch: Welche Farben hat die deutsche Flagge?
Türkçe: Alman bayrağının renkleri nelerdir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | schwarz-rot-gold | siyah-kırmızı-altın |
| ○ | rot-weiß-schwarz | kırmızı-beyaz-siyah |
| ○ | schwarz-rot-grün | siyah-kırmızı-yeşil |
| ○ | schwarz-gelb-rot | siyah-sarı-kırmızı |
📝 Açıklama: Doğru cevap: siyah-kırmızı-altın
Soru 215
Deutsch: Wer wird als „Kanzler der Deutschen Einheit" bezeichnet?
Türkçe: Kime 'Alman Birliği Şansölyesi' denir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Gerhard Schröder | Gerhard Schröder |
| ✅ | Helmut Kohl | Helmut Kohl |
| ○ | Konrad Adenauer | Konrad Adenauer |
| ○ | Helmut Schmidt | Helmut Schmidt |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Helmut Kohl
Soru 216
Deutsch: Welches Symbol ist im Deutschen Bundestag zu sehen?

Türkçe: Alman Federal Meclisi'nde hangi sembol görülür?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | der Bundesadler. | Federal kartal. |
| ○ | die Fahne der Stadt Berlin. | Berlin şehrinin bayrağı. |
| ○ | der Reichsadler. | Reich kartalı. |
| ○ | die Reichskrone. | Reich tacı. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Federal kartal.
Soru 217
Deutsch: In welchem Zeitraum gab es die Deutsche Demokratische Republik (DDR)?
Türkçe: Alman Demokratik Cumhuriyeti (DDR) hangi dönemde var oldu?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | 1919 bis 1927 | 1919'dan 1927'ye |
| ○ | 1933 bis 1945 | 1933'ten 1945'e |
| ✅ | 1949 bis 1990 | 1949'dan 1990'a |
| ○ | 1945 bis 1961 | 1945'ten 1961'e |
📝 Açıklama: Doğru cevap: 1949'dan 1990'a
Soru 218
Deutsch: Wie viele Bundesländer kamen bei der Wiedervereinigung 1990 zur Bundesrepublik Deutschland hinzu?
Türkçe: 1990'da yeniden birleşmede Almanya Federal Cumhuriyeti'ne kaç eyalet katıldı?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | 4 | 4 |
| ✅ | 5 | 5 |
| ○ | 6 | 6 |
| ○ | 7 | 7 |
📝 Açıklama: Doğru cevap: 5
Soru 219
Deutsch: Die Bundesrepublik Deutschland hat die Grenzen von heute seit …
Türkçe: Almanya Federal Cumhuriyeti bugünkü sınırlarına … yılından beri sahiptir.
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | 1933. | 1933. |
| ○ | 1949. | 1949. |
| ○ | 1971. | 1971. |
| ✅ | 1990. | 1990. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: 1990.
Soru 220
Deutsch: Der 27. Januar ist in Deutschland ein offizieller Gedenktag. Woran erinnert dieser Tag?
Türkçe: 27 Ocak Almanya'da resmi bir anma günüdür. Bu gün neyi anar?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | an das Ende des Zweiten Weltkrieges | İkinci Dünya Savaşı'nın sonunu |
| ○ | an die Verabschiedung des Grundgesetzes | Temel Yasa'nın kabulünü |
| ○ | an die Wiedervereinigung Deutschlands | Almanya'nın yeniden birleşmesini |
| ✅ | an die Opfer des Nationalsozialismus (Tag der Befreiung des Vernichtungslagers Auschwitz) | Nasyonal Sosyalizm kurbanlarını (Auschwitz imha kampının kurtuluş günü) |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Nasyonal Sosyalizm kurbanlarını (Auschwitz imha kampının kurtuluş günü)
Soru 221
Deutschland ist Mitglied des Schengener Abkommens. Was bedeutet das?
Türkçe: Almanya Schengen Anlaşması'nın üyesidir. Bu ne anlama gelir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | Deutsche können in viele Länder Europas ohne Passkontrolle reisen. | Almanlar Avrupa'nın birçok ülkesine pasaport kontrolü olmadan seyahat edebilir. |
| ○ | Alle Menschen können ohne Personenkontrolle in Deutschland einreisen. | Herkes kimlik kontrolü olmadan Almanya'ya girebilir. |
| ○ | Deutsche können ohne Passkontrolle in jedes Land reisen. | Almanlar her ülkeye pasaport kontrolü olmadan seyahat edebilir. |
| ○ | Deutsche können in jedem Land mit dem Euro bezahlen. | Almanlar her ülkede euro ile ödeme yapabilir. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Almanlar Avrupa'nın birçok ülkesine pasaport kontrolü olmadan seyahat edebilir.
Soru 222
Welches Land ist ein Nachbarland von Deutschland?
Türkçe: Hangi ülke Almanya'nın komşu ülkesidir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Ungarn | Macaristan |
| ○ | Portugal | Portekiz |
| ○ | Spanien | İspanya |
| ✅ | Schweiz | İsviçre |
📝 Açıklama: Doğru cevap: İsviçre
Soru 223
Welches Land ist ein Nachbarland von Deutschland?
Türkçe: Hangi ülke Almanya'nın komşu ülkesidir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Rumänien | Romanya |
| ○ | Bulgarien | Bulgaristan |
| ✅ | Polen | Polonya |
| ○ | Griechenland | Yunanistan |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Polonya
Soru 224
Deutsch: Was bedeutet die Abkürzung EU?
Türkçe: AB kısaltması ne anlama gelir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Europäische Unternehmen | Avrupa Şirketleri |
| ✅ | Europäische Union | Avrupa Birliği |
| ○ | Einheitliche Union | Birleşik Birlik |
| ○ | Euro Union | Euro Birliği |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Avrupa Birliği
Soru 225
Deutsch: In welchem anderen Land gibt es eine große deutschsprachige Bevölkerung?
Türkçe: Hangi başka ülkede büyük bir Almanca konuşan nüfus vardır?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Tschechien | Çekya |
| ○ | Norwegen | Norveç |
| ○ | Spanien | İspanya |
| ✅ | Österreich | Avusturya |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Avusturya
Soru 226
Welche ist die Flagge der Europäischen Union?

Türkçe: Avrupa Birliği'nin bayrağı hangisidir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | 2 | 2 |
| ○ | 1 | 1 |
| ○ | 4 | 4 |
| ○ | 3 | 3 |
📝 Açıklama: Doğru cevap: 2
Soru 227
Welches Land ist ein Nachbarland von Deutschland?
Türkçe: Hangi ülke Almanya'nın komşu ülkesidir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Finnland | Finlandiya |
| ✅ | Dänemark | Danimarka |
| ○ | Norwegen | Norveç |
| ○ | Schweden | İsveç |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Danimarka
Soru 228
Wie wird der Beitritt der DDR zur Bundesrepublik Deutschland im Jahr 1990 allgemein genannt?
Türkçe: DDR'nin 1990'da Almanya Federal Cumhuriyeti'ne katılımına genel olarak ne denir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | NATO-Osterweiterung | NATO'nun doğuya genişlemesi |
| ○ | EU-Osterweiterung | AB'nin doğuya genişlemesi |
| ○ | Europäische Gemeinschaft | Avrupa Topluluğu |
| ✅ | Deutsche Wiedervereinigung | Alman Yeniden Birleşmesi |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Alman Yeniden Birleşmesi
Soru 229
Welches Land ist ein Nachbarland von Deutschland?
Türkçe: Hangi ülke Almanya'nın komşu ülkesidir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Spanien | İspanya |
| ○ | Bulgarien | Bulgaristan |
| ○ | Norwegen | Norveç |
| ✅ | Luxemburg | Lüksemburg |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Lüksemburg
Soru 230
Deutsch: Für wie viele Jahre werden die Mitglieder des Europäischen Parlaments gewählt?
Türkçe: Avrupa Parlamentosu üyeleri kaç yıllığına seçilir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | 5 Jahre. | 5 yıl. |
| ○ | 6 Jahre. | 6 yıl. |
| ○ | 7 Jahre. | 7 yıl. |
| ○ | 8 Jahre. | 8 yıl. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: 5 yıl.
Soru 231
Was bedeutet der Begriff „europäische Integration“?
Türkçe: 'Avrupa entegrasyonu' terimi ne anlama gelir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Damit sind amerikanische Einwanderer in Europa gemeint. | Bununla Avrupa'daki Amerikalı göçmenler kastedilir. |
| ○ | Der Begriff meint den Einwanderungsstopp nach Europa. | Terim Avrupa'ya göçün durdurulması anlamına gelir. |
| ○ | Damit sind europäische Auswanderer in den USA gemeint. | Bununla ABD'deki Avrupalı göçmenler kastedilir. |
| ✅ | Der Begriff meint den Zusammenschluss europäischer Staaten zur EU. | Terim, Avrupa devletlerinin AB'de birleşmesi anlamına gelir. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Terim, Avrupa devletlerinin AB'de birleşmesi anlamına gelir.
Soru 232
Deutsch: Was bestimmt der Vertrag von Maastricht?
Türkçe: Maastricht Antlaşması neyi belirler?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | die Europäische Kommission | Avrupa Komisyonu'nu |
| ○ | die Länder, die in die EU eintreten dürfen | AB'ye girebilecek ülkeleri |
| ○ | die europäische Verfassung | Avrupa anayasasını |
| ✅ | die Abgeordneten des Europäischen Parlaments | Avrupa Parlamentosu milletvekillerini |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Avrupa Parlamentosu milletvekillerini
Soru 233
Welches Land ist ein Nachbarland von Deutschland?
Türkçe: Hangi ülke Almanya'nın komşu ülkesidir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | Tschechien | Çekya |
| ○ | Bulgarien | Bulgaristan |
| ○ | Griechenland | Yunanistan |
| ○ | Portugal | Portekiz |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Çekya
Soru 234
Deutsch: Wo befindet sich das Europäische Parlament hauptsächlich?
Türkçe: Avrupa Parlamentosu esas olarak nerede bulunur?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | London | Londra |
| ○ | Paris | Paris |
| ○ | Berlin | Berlin |
| ✅ | Straßburg | Strasbourg |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Strasbourg
Soru 235
Deutsch: Der französische Staatspräsident François Mitterrand und der deutsche Bundeskanzler Helmut Kohl gedenken in Verdun gemeinsam der Toten beider Weltkriege. Welches Ziel der Europäischen Union wird bei diesem Treffen deutlich?

Türkçe: Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand ve Alman Federal Şansölyesi Helmut Kohl, Verdun'da her iki dünya savaşının ölülerini birlikte anıyor. Bu buluşmada Avrupa Birliği'nin hangi hedefi belirgin hale geliyor?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Freundschaft zwischen England und Deutschland | İngiltere ve Almanya arasında dostluk |
| ○ | Reisefreiheit in alle Länder der EU | AB'nin tüm ülkelerinde seyahat özgürlüğü |
| ✅ | Frieden und Sicherheit in den Ländern der EU | AB ülkelerinde barış ve güvenlik |
| ○ | einheitliche Feiertage in den Ländern der EU | AB ülkelerinde birleşik tatil günleri |
📝 Açıklama: Doğru cevap: AB ülkelerinde barış ve güvenlik
Soru 236
Wie viele Mitgliedstaaten hat die EU heute?
Türkçe: AB'nin bugün kaç üye devleti var?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | 21 | 21 |
| ○ | 23 | 23 |
| ○ | 25 | 25 |
| ✅ | 27 | 27 |
📝 Açıklama: Doğru cevap: 27
Soru 237
Deutsch: Was wurde durch die Römischen Verträge 1957 gegründet?
Türkçe: 1957'deki Roma Antlaşmaları ile ne kuruldu?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Beitritt Deutschlands zur NATO | Almanya'nın NATO'ya katılımı |
| ✅ | Gründung der Europäischen Wirtschaftsgemeinschaft (EWG) | Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun (AET) kuruluşu |
| ○ | Verpflichtung Deutschlands zu Reparationsleistungen | Almanya'nın tazminat ödeme yükümlülüğü |
| ○ | Festlegung der Oder-Neiße-Linie als Ostgrenze | Oder-Neisse Hattı'nın doğu sınırı olarak belirlenmesi |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun (AET) kuruluşu
Soru 238
Deutsch: Wo haben die Organe der Europäischen Union ihren Sitz?
Türkçe: Avrupa Birliği organları nerede bulunur?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Paris, London und Den Haag | Paris, Londra ve Lahey |
| ✅ | Straßburg, Luxemburg und Brüssel | Strasbourg, Lüksemburg ve Brüksel |
| ○ | Rom, Bern und Wien | Roma, Bern ve Viyana |
| ○ | Bonn, Zürich und Mailand | Bonn, Zürih ve Milano |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Strasbourg, Lüksemburg ve Brüksel
Soru 239
Deutsch: Wie kam die Europäische Wirtschaftsgemeinschaft (EWG) zustande?
Türkçe: Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) nasıl oluştu?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | durch die „Hamburger Verträge" | 'Hamburg Antlaşmaları' ile |
| ✅ | durch die „Römischen Verträge" | 'Roma Antlaşmaları' ile |
| ○ | durch die „Pariser Verträge" | 'Paris Antlaşmaları' ile |
| ○ | durch die „Londoner Verträge" | 'Londra Antlaşmaları' ile |
📝 Açıklama: Doğru cevap: 'Roma Antlaşmaları' ile
Soru 240
Deutsch: Wann wurde der Euro als Bargeld eingeführt?
Türkçe: Euro nakit para olarak ne zaman kullanıma girdi?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | 1995 | 1995 |
| ○ | 1998 | 1998 |
| ✅ | 2002 | 2002 |
| ○ | 2005 | 2005 |
📝 Açıklama: Doğru cevap: 2002
Soru 241
Deutsch: Frau Seger bekommt ein Kind. Was muss sie tun, um Elterngeld zu erhalten?
Türkçe: Bayan Seger bir çocuk sahibi oluyor. Ebeveyn parası almak için ne yapmalıdır?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Sie muss an ihre Krankenkasse schreiben. | Sağlık sigortasına yazmalıdır. |
| ○ | Sie muss nichts tun, denn sie bekommt automatisch Elterngeld. | Hiçbir şey yapmasına gerek yok, otomatik olarak alır. |
| ✅ | Sie muss einen Antrag bei der Elterngeldstelle stellen. | Ebeveyn parası dairesine başvuru yapmalıdır. |
| ○ | Sie muss das Arbeitsamt um Erlaubnis bitten. | İş kurumundan izin istemelidir. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Ebeveyn parası dairesine başvuru yapmalıdır.
Soru 242
Deutsch: Wer entscheidet, ob ein Kind in Deutschland in den Kindergarten geht?
Türkçe: Almanya'da bir çocuğun kreşe gidip gitmeyeceğine kim karar verir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | der Staat | devlet |
| ○ | die Bundesländer | eyaletler |
| ✅ | die Eltern / die Erziehungsberechtigten | ebeveynler / velayet sahipleri |
| ○ | die Schulen | okullar |
📝 Açıklama: Doğru cevap: ebeveynler / velayet sahipleri
Soru 243
Deutsch: Maik und Sybille wollen mit Freunden an ihrem deutschen Wohnort eine Demonstration auf der Straße abhalten. Was müssen sie vorher tun?
Türkçe: Maik ve Sybille, Almanya'daki ikamet yerlerinde arkadaşlarıyla sokakta bir gösteri düzenlemek istiyor. Önceden ne yapmaları gerekir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Sie müssen nichts tun. Man darf in Deutschland jederzeit überall demonstrieren. | Hiçbir şey yapmalarına gerek yok. Almanya'da her zaman her yerde gösteri yapılabilir. |
| ✅ | Sie müssen die Demonstration anmelden. | Gösteriyi bildirmeleri gerekir. |
| ○ | Sie können gar nichts tun, denn Demonstrationen sind in Deutschland grundsätzlich verboten. | Hiçbir şey yapamazlar, çünkü Almanya'da gösteriler prensip olarak yasaktır. |
| ○ | Maik und Sybille müssen einen neuen Verein gründen, weil nur Vereine demonstrieren dürfen. | Maik ve Sybille yeni bir dernek kurmalıdır, çünkü sadece dernekler gösteri yapabilir. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Gösteriyi bildirmeleri gerekir.
Soru 244
Deutsch: Was ist ein anerkannter Schulabschluss in Deutschland, mit dem man studieren kann?
Türkçe: Almanya'da üniversitede okumak için gerekli tanınmış bir okul diploması nedir?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ✅ | das Abitur | Abitur (lise bitirme sınavı) |
| ○ | ein Diplom | bir diploma |
| ○ | die Prokura | ticari vekalet (Prokura) |
| ○ | eine Gesellenprüfung | kalfalık sınavı |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Abitur (lise bitirme sınavı)
Soru 245
Deutsch: Wer darf in Deutschland nicht als Paar zusammenleben?
Türkçe: Almanya'da kimler çift olarak birlikte yaşayamaz?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Hans (20) und Marie (19) | Hans (20) ve Marie (19) |
| ○ | Tom (20) und Klaus (45) | Tom (20) ve Klaus (45) |
| ○ | Sofie (35) und Lisa (40) | Sofie (35) ve Lisa (40) |
| ✅ | Anne (13) und Tim (25) | Anne (13) ve Tim (25) |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Anne (13) ve Tim (25)
Soru 246
Deutsch: Ab welchem Alter ist man in Deutschland volljährig?
Türkçe: Almanya'da kaç yaşından itibaren reşit olunur?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | 16 | 16 |
| ✅ | 18 | 18 |
| ○ | 19 | 19 |
| ○ | 21 | 21 |
📝 Açıklama: Doğru cevap: 18
Soru 247
Deutsch: Wie lange dauert die gesetzliche Mutterschutzfrist nach der Geburt eines Kindes in Deutschland normalerweise?
Türkçe: Almanya'da doğumdan sonra yasal doğum izni süresi normalde ne kadar sürer?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | Elternzeit | Ebeveyn izni |
| ○ | Geburtsvorbereitung | Doğuma hazırlık |
| ✅ | Mutterschutz (8 Wochen nach der Geburt) | Doğum koruması (doğumdan sonra 8 hafta) |
| ○ | Wochenbett | Lohusalık dönemi |
📝 Açıklama: Doğru cevap: Doğum koruması (doğumdan sonra 8 hafta)
Soru 248
Deutsch: In Deutschland liegt die Erziehung der Kinder in der Verantwortung …
Türkçe: Almanya'da çocukların eğitimi … sorumluluğundadır.
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | des Staates. | devletin. |
| ✅ | der Eltern. | ebeveynlerin. |
| ○ | der Großeltern. | büyükanne ve büyükbabaların. |
| ○ | der Schulen. | okulların. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: ebeveynlerin.
Soru 249
Deutsch: Wer ist in Deutschland hauptsächlich verantwortlich für die Kindererziehung?
Türkçe: Almanya'da çocuk yetiştirmeden esas olarak kim sorumludur?
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | der Staat | devlet |
| ✅ | die Eltern | ebeveynler |
| ○ | die Verwandten | akrabalar |
| ○ | die Schulen | okullar |
📝 Açıklama: Doğru cevap: ebeveynler
Soru 250
Deutsch: In Deutschland hat man die besten Chancen auf einen gut bezahlten Arbeitsplatz, wenn man …
Türkçe: Almanya'da iyi ücretli bir iş için en iyi şansa şu durumda sahip olunur: …
| Deutsch | Türkçe | |
|---|---|---|
| ○ | katholisch ist. | Katolik olmak. |
| ✅ | gut ausgebildet ist. | iyi eğitimli olmak. |
| ○ | eine Frau ist. | kadın olmak. |
| ○ | Mitglied einer Partei ist. | bir partiye üye olmak. |
📝 Açıklama: Doğru cevap: iyi eğitimli olmak.